Ce ar face Mircea Badea dacă ar fi profesor în România?
Recent, Mircea Badea și-a exprimat părerea despre greva profesorilor. Prezentatorul TV s-a pus în locul cadrelor didactice din România și a oferit argumente solide pentru mărirea salariilor lor.
„Dacă aș fi profesor sau lider sindical aș răspunde așa: ”Dar la viitorul meu vă gândiți? Dar la viitorul copiilor mei? Că eu trebuie să-mi cresc copiii cu 2.500 lei”. Niciodată nu se pune problema așa. La întrebarea ”Când renunțați la grevă?”, răspunsul profesorilor ar trebui să fie: ”Întrebați Guvernul.” Niciodată nu au pus problema simplu și clar la această problemă.
Domnii profesori spun că vor continua greva. Este foarte complicat de supraviețuit la propriu fără bani. În timpul grevei, profesorii nu sunt plătiți. Întrebarea mea este cât mai rezistă profesorii fără să-și primească salariul? Nu suntem în Finlanda, unde profesorii au putut să stea în grevă șase luni”, a declarat el în cadrul emisiunii TV „În gura presei”.
Greva profesorilor va continua
Vă amintim că luni, 5 iunie 2023, președintele Federației Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, Marius Nistor, a anunțat că greva profesorilor va continua, precizând că cei 300.000 de protestatari nu pot accepta vreun compromis.
„Este Ziua Învățătorului și aș vrea pe această cale să le urez La mulți ani tuturor colegilor mei, cei care merită atât de mult și li se dă atât de puțin. Colegii vor decide ce vor face de mâine. Momentan mesajul este că greva va continua. Doar colegii noștri pot decide cu totul și cu totul altceva. Elevii să aibă încredere în dascălii lor. În permanență ne-am gândit și ne vom gândit tot la ei. Nu putem vorbi de compromis atunci când vorbim de viețile a peste 300.000 de colegi de-ai noștri.
Cred că Guvernul ar trebui să facă compromisul, politicienii noștri, în sensul în care renunță la orgolii și la supărări și vin și iau o decizie care ar trebui să fie importantă pentru toți din învățământ. Politicienii noștri evita să își asume decizii radicale privind finanțarea sistemului de învățământ, de asta și credibilitatea lor este scăzută.
Atâta timp cât printr-un act normativ nu s-a stipulat acel reper important legat de salariului debutantului cu studii superioare și nu putem vorbi de o grilă de salarizare care să fie prinsă într-un act normativ și cu cât mai puțin etape de punere în aplicare, este clar că nu ne-am atins ceea ce am solicitat. Unii se gândesc la vacanțele lor, noi ne gândim la ce se va întâmplă cu învățământul mai departe”, a declarat, luni, Marius Nistor.