Mircea Badea a vorbit despre un moment care i-a marcat existența pentru totdeauna, mărturisirea a fost făcută chiar în emisiunea sa. Ce a povestit Badea la Antena 3?
Mircea Badea și-a exprimat aprecierea pentru Dinu Săraru
Mircea Badea a vorbit deschis despre Dinu Săraru în timpul emisiunii sale difuzate pe Antena 3. Realizatorul TV a mărturisit experiența sa în legătură cu o piesă de teatru a marelui director de teatru, dramaturg, eseist, publicist, romancier și scriitor român.
Reamintim că Dinu Săraru s-a stins din viaţă sâmbătă, 2 martie. Avea 92 de ani.
Mircea Badea a oferit detalii despre fragmentul care l-a afectat profund.
„Jurnalul Național pe pagina întâi spune că „Dinu Săraru a trecut în legendă, un om care a scris lumi și a ridicat instituții, un magician al cuvintelor și al ideilor, a dus generații de actori și scriitori spre reușită sacrificându-și uneori propria operă, un patriot, un om care iubea România, scriitor, dramaturg și publicist, fost director al Teatrului Național, Teatrului Mic și al Teatrului Foarte Mic, Dinu Săraru s-a stins la vârsta de 92 de ani. Ca în cazul oricărui uriaș intelectual, dispariția fizică nu duce la dispariția unei uriașe opere, ea va dăinui, iar Dinu Săraru este etern prin opera sa (…)
Trei pagini ale Jurnalului Național îi sunt dedicate lui Dinu Săraru.
Nu ne-a părăsit, de fapt, pentru că putem avea acces oricând la opera sa, în opinia mea modestă, monumentală.
L-am văzut pe Dinu Săraru, ultima dată, acum câteva luni. A scris o carte, să-i spunem un booklet, e ceva simbolic, despre Capșa. O numește „Amintirile fulgurante ale ultimului Capşist”. Când deschizi aici zice: „Această carte a fost tipărită într-un tiraj de 50 de exemplare, numerotate de la 1 la 50″ și eu am exemplarul 009.
Nu a fost pentru publicul larg, a fost mai mult un prilej de a se întâlni cu oameni pe care i-a cunoscut și care erau apropiați într-un fel sau altul, într-o perioadă sau alta. Deci am fost la Capșa și m-am întâlnit cu Dinu Săraru acum câteva luni”, a spus Mircea Badea.
Badea consideră piesa „Niște țărani”, drept cea mai bună pe care a văzut-o vreodată
Fragmentul care l-a marcat profund pe Badea este cel al morții personajului Pătru din romanul „Niște țărani”. Jurnalistul susține că acest fragment l-a schimbat profund.
„Un fragment care pe mine m-a marcat foarte tare și m-a transformat foarte mult pentru că era, în opinia mea, traumatizant, este acel capitol cu moartea lui Pătru din romanul „Niște țărani”, mi se pare capodopera lui Dinu Săraru.
Moartea lui Pătru, când spun că era traumatizantă, o spun în multe feluri traumatizantă. Te schimbă. Eu am văzut mult teatru. Foarte mult pe vremea când Dinu Săraru era director la Teatrul Mic și la Teatrul Foarte Mic, eu eram aproape în fiecare zi a vieții mele la teatru, am văzut piese de teatru și de câte 20 de ori, poate de 25 de ori și ajunsesem să-mi dau seama dacă publicul e bun sau nu în seara respectivă, dacă unii actori sunt în formă sau nu sunt în formă. Remarcam multe diferențe de la o seară la alta și devenisem un rafinat cunoscător.
Din foarte multele piese de teatru absolut excepționale, fenomenul Teatru Mic, în opinia mea modestă, este irepetabil. Nu cred că în următoarea sută de ani va fi repetabil fenomenul Teatrul Mic”, susține Badea.
O piesă de teatru „îngrozitoare” din punct de vedere emoțional
Mircea Badea își amintește că, într-un episod al emisiunii sale a citit telespectatorilor piesa de teatru, pe toată durata emisiunii. Ulterior, a aflat că Dinu Săraru a văzut acea emisiune.
„Cea mai bună piesă de teatru, de departe, a fost „Niște țărani” care s-a montat la Teatrul Mic și juca tot Teatrul Mic. Acolo, îngrozitoare, din punct de vedere emoțional, dar plină de sensuri și de profunzimi pe care nu le receptai doar la nivel mental, le percepeai cu foarte mulți senzori care nu țineau neapărat de creier, era moartea lui Pătru.
În 2021, cu 20 de minute înainte să intru în emisiune, m-am gândit: „O să citesc moartea lui Pătru”, și am citit-o. 45 de minute, cât a durat emisiunea, eu am citit moartea lui Pătru. Nu mai sunt în stare, adică e irepetabilă. Am fost în stare o dată să citesc asta. O găsiți pe Youtube. Mă și mir. Eram absolut convins că nu a rămas pe nicăieri, pe niciun cotlon al internetului. A fost o efemeridă, într-o seară la televizor. Culmea, e pe Youtube!
Dinu Săraru a văzut emisiunea în care eu am citit moartea lui Pătru cel Scurt la televizor”, a declarat Mircea Badea în cadrul emisiunii sale, „În gura presei”, difuzată de Antena3 CNN.
Cine a fost Dinu Săraru
La 30 ianuarie 1932, Dinu Săraru a venit pe lume în județul Vâlcea, fiind fiul învățătorului Costică Săraru și al Corneliei Săraru, o familie din comuna Slătioara, aflată la 8 kilometri distanță de orașul Horezu, în pitorescul sat Olari.
Între anii 1977 și 1990, Dinu Săraru a îndeplinit funcția de director al Teatrului Mic și Teatrului Foarte Mic din București. A fost inclus în Comitetul Central al Partidului Comunist Român. După 1989, a fost marginalizat de noile autorități. Totuși, președintele Ion Iliescu l-a numit director al Teatrului Național din București în anul 2001, ca recunoaștere a sprijinului deschis acordat de Săraru în timpul campaniei electorale.
Operele sale literare cu tematică rurală, precum „Niște țărani”, „Dragostea și revoluția” și „Clipa”, au adus notorietate autorului, înainte de 1989. Cu toate acestea, după 1990, aceste romane au fost supuse unor critici aspre din partea cercetătorilor literari, datorită presupusei lor aderențe la stilul romanului socialist, axat pe subiectul colectivizării.
Dinu Săraru are doi copii: Ruxandra Săraru, recunoscută pentru activitatea sa în jurnalism și ca redactor la radio și televiziune, și Alexandra Săraru.