Realizatorul Antenei 3 CNN Mircea Badea a vânat greșelile de exprimare pe care le-a făcut președintele Klaus Iohannis în discursul despre greva profesorilor. Pe lângă faptul că n-a fost de acord cum le-a arătat degetul Iohannis profesorilor, cunoscutul om de televiziune a spus că „pe gratis” este o expresie greșită.
La emisiunea „În gura presei”, pe care o realizează, Mircea Badea a vorbit despre declarațiile lui Klaus Iohannis cu privire la greva profesorilor. Realizatorul a atras atenția și cu privire la o expresie folosită greșit de președinte.
”Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale?”, a declarat, joi, Klaus Iohannis. Cred că este o întrebare, totuși, retorică”, este de părere Mircea Badea.
”După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?” Mamă, mamă, a dat președintele milităria jos din pod!
”Toată clasa politică a neglijat educația 30 de ani! Domnia sa parcă promitea că face ceva cu România Educată… Cum adică a neglijat clasa politică, păi și dumnealui?” s-a întrebat Badea.
Îi cere să vorbească limba română
Realizatorul l-a ironizat pe președinte în legătură cu acuratețea exprimărilor acestuia. „Prima dată când educația a fost pusă la nivelul care i se cuvine a fost cu ocazia proiectului meu, România Educată. Știm toți că educația se face cu mult entuziasm, dăruire, dar nu vine pe gratis!
Nu, pe gratis nu vine, pentru că este o expresie greșită din punct de vedere al limbii române. Nu mă aștept, acum, ca Domnul Președinte, Klaus Iohannis, să vorbească limba română, e profesor, dar de fizică! Nu există pe gratis! Pe-ul acela nu există!
Deci expresia corectă este ”nu vine gratis”, nu ”pe gratis”! Nici pe gratis, nici sub gratis, pur și simplu gratis. O fi greu asta?” a comentat realizatorul emisiunii „În gura presei”, Mircea Badea, la Antena 3 CNN.
Iohannis arată cu degetul
Președintele Iohannis le-a cerut profesorilor să încheie greva pentru că li s-a oferit ceea ce au dorit. „Greva a durat un pic mult şi se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli, fiindcă liderii de sindicat tot vin şi tot pleacă, dar ei sunt doar un fel de interfaţă, cum sunteţi voi media, Guvernul le spune ceva sau eu, ei se duc şi le consultă oamenii.
Este extrem de greu de imaginat cum poate să funcţioneze o negociere pe această bază, de aceea premierul a hotărât foarte corect să dea această ordonanţă, indiferent de cum se negociază. (…)
În afară de asta, cum îndrăzneşte cineva să pună în dificultate examenele naţionale? (…)Este o generaţie întreagă care trebuie să dea Bac şi să meargă la unviersităţi. Deci îi pune în dificultate? E o generaţie întreagă care dă examenul de capacitate.
După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut. Încă o dată, le-a dat tot ce au cerut. Acuma în ce temei să mai continue greva? Şi dacă liderii de sindicat naţionali şi judeţeni nu se înţeleg între ei, dascălii vor înţelege foarte bine acest semnal”, a spus preşedintele Iohannis.