Mâncarea rapidă, accesibilă prin diverse surse, a devenit un obicei cotidian, iar acest lucru, împreună cu schimbările din modul de viață, a dus la o creștere semnificativă a incidenței cazurilor de cancer.

Obiceiul de a consuma alimente procesate a dus la o creștere a incidenței cazurilor de cancer

Chirurgul subliniază faptul că, începând cu anii ’90, alimentația românilor s-a schimbat drastic, iar acest lucru a avut consecințe directe asupra sănătății. În prezent, obiceiul de a consuma alimente procesate și convenabile a dus la o creștere a patologiei, România apropiindu-se de statistici similare cu cele ale țărilor industrializate.

„Înainte de anii ’90, exista un grad de malignitate mare, dar erau totuşi niște procente sub ţările dezvoltate.  După ’90, a crescut libera circulație, a apărut diversitatea aceasta alimentară, modalitatea cu care oamenii au început sa se obișnuiască cu noul, adică cu ofertele care se fac la ora actuală; mâncarea la îndemână pe stradă, mâncarea la un telefon distanţă, modul în care familia se uneşte şi mănâncă acelaşi lucru de la cel mai mic până la cel mai mare”, a declarat Mircea Beuran la România TV.

Potrivit lui Beuran, acest fenomen este legat de industrializarea alimentației și de modul în care sunt produse și preparate alimentele. Practicile industriale implică utilizarea de substanțe chimice, conservanți și hormoni pentru a sprijini creșterea rapidă a animalelor, iar aceste substanțe ajung, în final, în produsele alimentare pe care le consumăm.

„Din aceste motive, creşte patologia şi ne apropiem de procentele din ţările industrializate, iar aceste procente se leagă de această industrializare alimentară. Ca medici, observăm ca nu e numai modul în care mănânci, ci și modul în care alimentul e pregătit să ajungă la consumator.  Observăm foarte mult această chimie care se aduce pământului. Apoi aceste produse sunt ingerate de animale, de păsări etc pentru că toate aceste lucruri se dezvoltă într-un sistem industrial: în combinate de creştere a animalelor şi păsărilor, a produselor marine etc.

Există şi un tratament intensiv pentru ca aceste vieţuitoare să crească în intervale de timp scurt, cu hormoni, se vaccinează cu tot felul de vaccinuri să nu facă boli, primesc antibiotice, au tot felul de proteine pe care le ingurgitează. După care apare produsul final. Vedem că aceste galantare sunt pline mereu ca să existe pentru populaţia largă un volum de mâncare care necesită şi găsim ce ingrediente sunt în pregătire. Aceste ingrediente sunt nişte elemente de conservare şi tot felul de substanţe chimice care nu lasă să se dezvolte o anumită floră. Vorbim aici doar despre marketing pentru consum”, a explicat medicul.

Un alt factor important pe care Mircea Beuran îl menționează este educația slabă privind prevenția. Majoritatea românilor ajung la medic doar atunci când simptomele devin evidente, iar prevenția nu este o prioritate. Mai mult, alimentele procesate sunt consumate în cantități mult mai mari decât cele indicate pe etichetele produselor, ceea ce crește riscul de boli cronice, inclusiv cancerul.

cancer
Cancer/SURSA FOTO: Dreamstime

Mircea Beuran atrage atenția asupra unui fenomen îngrijorător

De asemenea, Beuran atrage atenția asupra unui fenomen îngrijorător: creșterea numărului de tineri diagnosticați cu forme avansate de cancer. Vârstele la care se manifestă aceste tumori au scăzut considerabil, iar acum, tinerii de 20, 30 sau 40 de ani vin la medic cu forme de cancer avansate, care, în trecut, erau întâlnite la persoane mult mai în vârstă.

„E adevărat că pe aceste pachete există etichete cu compoziția, dar compoziţia se referă la 50 g, la 100 g. Însă nimeni nu îşi ia doar 50 de g, majoritatea consumă o cantitate mult mai mare. De exemplu, cei din construcții, am astfel de pacienţi. Îşi iau jumătate de kilogram de salam, pâine…

În timp, observăm ca apar, de foarte multe ori, formaţiuni ale tubului digestiv, în general polipi, colite care se vindeca din ce în ce mai greu şi care, la un moment dat, se pot transforma în tumori ale tubului digestiv, începând de la cavitatea bucală până la sfincterul anal şi glandele anexe, ficat, pancreas.

Surprinzător este că decada de vârstă pe care altădată o discutam de la a 6-a, a 7-a în sus, acum discutăm de 20, 30, 40 de ani, tineri care vin cu aceste tumori în forme avansate”, a completat reputatul profesor.

Tumorile de tipul polipilor sau colitelor din tubul digestiv, care se pot dezvolta treptat în tumori maligne, sunt din ce în ce mai frecvente, iar aceste condiții sunt tot mai greu de tratat pe măsură ce se progresează în stadiile lor.

În final, reputatul medic subliniază importanța unui sistem de alimentație mai sănătos și a unei culturi de prevenție mai puternice, pentru a putea reduce incidența bolilor grave, inclusiv cancerul, în rândul tinerelor generații.