Mircea Ciocan, Sanitas: Nu se poate tăia din bugetul Sănătăţii, personalul medical e suprasolicitat

Sursă: Facebook, Federaţia Sanitas

Mircea Ciocan, vicepreședintele Federației Sanitas, a declarat că este imposibil să se facă tăieri din Bugetul Sănătății, întrucât personalul medical este puțin și suprasolicitat.

Sistemul sanitar este subfinanțat

Întrebat miercuri, 26 aprilie la Prima News ce crede despre posibilitatea reducerea de buget din zona medicală, președintele Federației Sanitas a răspuns că este o inepție, pentru că sistemul de sănătate este oricum subfinanțat.

“E o inepţie, sistemul de sănătate oricum e subfinanţat în acest moment. De fapt, a fost subfinanţat mare parte de când s-a înfiinţat Casa de Asigurări de Sănătate.

Nu e posibil să se facă tăieri din bugetul Sănătăţii pentru că pe de o parte personalul medical este puţin, supraîncărcat cu sarcini, o limitare a angajărilor în sistemul de sănătate şi am avut din păcate experienţe negative în trecut cu un angajat la zece plecaţi în perioada Boc.

Chiar şi anul trecut au fost îngheţate angajările în sistemul de sănătate, lucruri care au dus la diminuarea numărului de personal activ, la acumularea de zile libere peste programul normal de lucru care duce la o oboseală cronică, la un stres profesional şi cu siguranţă impactul nu va fi unul pozitiv asupra calităţii actului medical”, a declarat acesta.

Federația Sanitas a propus asigurarea finanțării fondului de salarii al personalului medical din bugetul de stat

Mircea Ciocan a mai precizat că Sanitas a propus asigurarea finanţării fondului de salarii al personalului medical din bugetul de stat, subliniind că nu este în regulă ca salariile să fie plătite din serviciile contractate cu CNAS.

“Am propus atât ministrului Sănătăţii, cât şi reprezentanţilor Guvernului, trecerea sistemului de salarizare, asigurarea finanţării fondului de salarii al personalului medical din bugetul de stat. Nu este logic şi firesc ca din serviciile contractate cu Casa de Asigurări să plăteşti fondurile de salarii.

Fondurile alocate îngrijirii pacienţilor trebuie să fie contractate şi să intre doar în serviciile medicale de îngrijire a pacienţilor. În acest moment se face o mare jonglerie pe numărul de cazuri pentru a putea aduce finanţarea suficientă astfel încât să poţi să plăteşti personalul medical.

Este o grijă constantă a managerilor pe care nu ar trebui să o aibă pentru că personalul medical trebuie să fie acolo prompt, la datorie fără să se repercuteze în finanţarea spitalului numărul de cazuri rezolvate. Acest lucru trebuie să se regăsească doar în calitatea şi cantitatea serviciilor medicale contractate şi efectuate în raport cu Casa de Asigurări”, a spus el.