Mircea Coșea: Măsurile CE vor închide multe firme
Economistul Mircea Coșea face profeții teribile legate de efectele pe care le vor avea măsurile economice pe care Guvernul Ciolacu ar urma să le impună în România la presiunea Comisiei Europene. Coșea spune că vom avea șomaj uriaș și că multe afaceri se vor închide.
„Vom avea și șomaj. Se închid firme și pierderi de activitate pe piața europeană. Va fi foarte greu, iar guvernul României se află între ciocan și nicovală: nu are o strategie, umblă cu măsuri de cosmetizare. Este partizanul creșterii impozitelor și taxelor fără să se gândească la efectele negative pe care le are”, a explicat analistul economic, Mircea Coșea la Europa FM.
Printre măsurile pe care CE le dorește se află majorarea TVA la 21%.
Premierul e optimist
În discuțiile de la Bruxelles, între ministrul Finanțelor și oficialii Comisiei Europene, cei din urmă au sugerat ca România să majoreze TVA-ul la 21%. Asta pentru a acoperi gaura de la buget. O altă variantă sugerată de Comisie a fost majorarea TVA pentru produsele alimentare.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu pleacă joi la Bruxelles pentru a discuta cu reprezentanții Comisiei Europene. Pe partea măsurilor fiscale, ministrul Marcel Boloș a prezentat planul guvernului pentru a aduce mai mulți bani la buget. Și motivele pentru care țara noastra nu se va încadra în deficitul de 4,4% asumat la începutul anului. Comisia Europeană nu a fost convinsă de măsurile propuse și a cerut măsuri suplimentare.
„Sunt sigur că vom găsi, împreună cu partenerii europeni, soluția justă, astfel încât cadrul fiscal bugetar stabilit pentru 2023, 2024 și 2025 să fie actualizat, ținând cont de aceste realități”, a spus Marcel Ciolacu în ședința de Guvern de joi.
Înaintea plecării la Bruxelles, premierul s-a arătat încrezător.
„În spiritul solidarității europene sunt absolut convins și există deja semnale în acest sens că și Comisia va recunoaște eforturile financiare deosebite făcute de noi în acest an pentru susținerea Ucrainei și Republicii Moldova”, a spus Ciolacu.
Ciolacu vrea să obțină de la Comisia Europeană acceptul ca România să poată depăși deficitul bugetar asumat de 4,4% din PIB până la nivelul de 5,5% din PIB. Surse politice susțin că premierul va prezenta aceleași argumente prezentate deja de ministrul Finanțelor, și-anume ajutorul României pentru Ucraina, ajutoarele energetice pentru Moldova, precum și creșterea procentului pentru Apărare la 2,5% din PIB.