Mircea Coşea spune că plafonarea prețurilor la energie nu poate fi schimbată
Mircea Coșea susține că, în prezent, Guvernul României încearcă să repare „niște lucruri care în principiu nu pot fi schimbate decât dacă sistemul este schimbat”. Potrivit spuselor sale, „multe lucruri nu pot fi aplicate pentru că nu avem logistica necesară”.
„Întrebarea e dacă se poate repara ceea ce nu se poate repara. Pentru că noi facem acum fel de fel de cârpeli pe o idee greșită. Am plecat de la liberalizare. Tot ceea ce se încearcă acum este de a repara niște lucruri care în principiu nu pot fi schimbate decât dacă sistemul este schimbat. Eu pot să fiu de acord cu orice idee, chiar dacă sunt idei profund greșite.
Există persoane care au venituri de 3-4.000 de euro pe lună, care lucrează în companii multinaționale. Îi ajutăm și pe ei. Problema e că în România e o discrepanță între teorie și practică. Multe lucruri care sunt gândite nu pot fi aplicate pentru că nu avem o logistică necesară”, a explicat economistul.
El a atras atenția asupra faptului că nivelul scăzut de digitalizare din țara noastră va cauza întârzierea emiterilor facturilor la curent.
„Nu avem digitalizare, avem o birocrație care este încă la nivelul dosarului cu șină, avem distanțe mari pe care trebuie să le parcurgă un om care stă în mediul rural și care nu poate să meargă să dovedească fel de fel de lucruri. La nivelul companiilor trebuie schimbate softurile.
Vor fi întârzieri mari cu facturile care pot să meargă de la 3-6 luni și care pot fi și sub influența unor greșeli foarte mari. În condițiile astea apare din nou problema cu lichiditatea, cine plătește până la urmă consumul și distribuția. Lucrurile se complică foarte mult”, a precizat Mircea Coşea, potrivit B1 TV.
Iată cum se aplică compensarea prețului la energie
Vă amintim că, recent, ministrul Energiei din România, Virgil Popescu, a dezvăluit modalitatea de aplicare a ordonanței privind compensarea prețului la energie. El a explicat că o persoană care va consuma 100 de kilowați va plăti 68 de bani pe kilowatt. Pe de altă parte, dacă o persoană ajunge să consume peste 300 de kilowați, pentru primii 255 de kilowați va plăti 80 de bani, iar pentru diferenţa de la 255 la 300, va plăti preţul de contract.
Potrivit spuselor sale, punctul de reper îl reprezintă cei 100 de kilowați la calcularea facturii, iar în cazul în care lucrurile se schimbă, acest lucru se va vedea pe factură după regularizare.
„Să luăm regula generală: dacă eu consum până în 100 de kilowaţi plătesc 68 de bani pe kilowatt, dacă eu consum până în 300 de kilowați plătesc pentru primii 255 de kilowați 80 de bani, pentru diferenţa de la 255 la 300 – preţul de contract, dacă consum mai mult de 300 de kilowaţi plătesc tot preţul de contract.
Acum, referința aceasta de 100 de kilowaţi, de 300 de kilowaţi, de mai mare de 300 de kilowați conform ordonanței actuale se referă la media consumului pe anul trecut. Deci dacă am consumat anul trecut 100, 300 sau mai mult 300, aşa mi se va factura în lună până la regularizarea care se întâmplă, scrie în lege, la 1 februarie”, a explicat ministrul Energiei.