"România nu dispune de o strategie pe termen lung, din punct de vedere economic. M-aş mulţumi şi cu o viziune pe termen mediu, pe 5 ani, dar nici asta nu există. Pe plan local se întâmplă lucruri pe care noi nu le sesizăm încă. Sunt foarte îngrijorat de faptul că asistăm la o tendinţă de schimbare a modelului global de dezvoltare. Situaţia unei ţări nu poate fi reglementată doar prin decizii monetare corecte, ci printr-o viziune nouă. Trebuie să-şi schimbe orientarea, să facă o updatare sau poate să nu-i pese şi să-şi vadă de treburile ei, cum ar fi 'Să fie bine, să nu fie rău'", a susţinut Coşea.
Analistul economic a precizat, totodată, că statul român este unul perdant în faţa multinaţionalelor, cărora nu le oferă ceea ce acestea solicită pentru a dezvolta afacerea.
"România este o ţară care, din punct de vedere al relaţiilor internaţionale, este afectată de aceste schimbări. De exemplu, nu am luat în calcul că se petrece o schimbare de poziţie între statul naţional şi cel multi-naţional. Statul naţional are tendinţa de a prelua controlul pentru a preîntâmpina anumite crize. Statul român este unul perdant în faţa multinaţionalelor, nu are o poziţie de niciun fel. Nu oferim, de exemplu, câţiva kilometri de autostradă unor multinaţionale care ne cer acest lucru, tăierile ilegale de păduri etc. Avem cea mai mare viteză la Internet, într-o ţară care are cea mai mică acoperire a Internetului", a spus Mircea Coşea.
Oxygen Events organizează, joi, cu sprijinul Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), o nouă ediţie a Summitului Bancar: 'Banking 365 – Banca Viitorului'.
În cadrul evenimentului se discută pe marginea ultimelor informaţii macroeconomice, a limitelor şi măsurilor de aplicare a Legii dării în plată, precum şi despre strategiile de abordare a politicii de economisire/creditare, creşterea încrederii în serviciile oferite de bănci şi tendinţe de digitalizare a băncilor. AGERPRES