Profesor universitar la Academia de Studii Economice din București, Mircea Coșea se situează în opoziție cu proiectul luiMarcel Ciolacu referitor la introducerea impozitului progresiv.
Profesorul universitar declară: „Orice fel de ridicare a impozitelor înseamnă, până la urmă, omorârea acestui popor”. Acesta referindu-se la anunţul liderului PSD, Marcel Ciolacu, despre introducerea impozitului progresiv pe venituri de la 1 ianuarie 2023.
Ce presupune impozitarea progresivă?
Impozitarea progresivă pe venituri ar duce la renunţarea la cota unică, care se aplică în România de mai bine de 14 ani. Practic, asta înseamnă că ar fi stabilite mai multe praguri de venit şi respectiv cote diferite de impozit pentru aceste praguri.
Un exemplu ar putea fi ca până la 2.000 de lei să fie impozit zero, iar de la 2.000 la 4.000 de lei ar urma să fie aplicat un impozit de 10%. Exemple de țări care au adoptat un asemenea sistem de taxare sunt Germania, una dintre economiile de vârf la nivel mondial și țara cea mai puternic dezvoltată din Europa, Belgia, Danemarca și Slovenia.
Dezbaterea este împărțită în mod firesc; noua metodă de impozitare fiind susținută de către social democrați și combătută de către liberali.
Florin Cîțu nu susține introducerea de taxe noi
„Eu vă spun acum ca simplu membru al PNL, că noi nu susţinem taxe noi, redimensionarea sistemului de taxare şi aşa mai departe. PNL a venit cu soluţii în 2020 şi în 2021, care au crescut gradul de colectare. Sunt doi ani record. Veniturile la buget la 32,7% din PIB şi 32,8% din PIB în 2020 şi 2021, după ce am scos taxe. Ar fi culmea acum să venim şi să introducem taxe, pentru că asta ar însemna mai puţini bani la buget”, susţine Florin Cîţu, preşedintele Senatului.
Mircea Coşea consideră că orice fel de măsură suplimentară ar fi o lovitură pentru românii săraci. Acesta a precizat și că România nu ar fi nici măcar capabilă de o asemenea schimbare din considerente tehnice.
„Ne aflăm într-o criză cum România n-a mai cunoscut, poate de – nu ştiu – 50, 60 de ani. Într-o asemenea situaţie, orice fel de ridicare a impozitelor înseamnă, până la urmă, omorârea acestui popor. Cetăţenii României sunt deja apăsaţi de impozite, taxe, scumpiri. Impozitul progresiv poate să fie bun, nu mă îndoiesc de asta, dar trebuie să fie pregătit foarte bine. În şase luni el nu poate fi pregătit în România, pentru că el cere o infrastructură şi o logistică de aplicare foarte complicată”, a declarat acesta.
În cadrul Ministerului de Finanţe situația s-ar prezenta altfel.
„Impozitarea pe salarii în România este ridicată. Nu mă aştept să văd măsuri de austeritate în perioada următoare. Nu am avut discuţii pe această temă”, a declarat Mihai Precup, secretar de stat în Ministerul de Finanţe.
Problema pe care o ridică ar fi, de fapt, cea a evaziunii fiscale, prezentând o statistică referitoare la situația actuală în România:
„Avem un coeficient de evaziune care se ridică la 35%”
Consiliul Fiscal a prezentat un set de măsuri care ar avea rolul să reechilibreze economia României, care – pe lângă fluctuațiile delirante ale preţurilor din ultimele luni şi ruperea lanțurilor de aprovizionare din cauza războiul de la graniţă – mai este şi grav căpușată de evaziunea fiscală. Daniel Dăianu în cadrul emisiunii #ÎnFaţaNaţiunii de luni seară a prezentat situația actuală privind evaziunea fiscală care se petrece în țară.
„Noi am căutat, de fapt, să oferim o serie de recomandări care să evite a se recurge la căi de ajustare, de echilibrare care să facă rău economiei. Corecţia nu are cum să fie un proces agreabil. Ele încearcă să reaşeze regimul fiscal astfel încât să se elimine cât se poate de mult din scutiri, din portiţe, din ceea ce înseamnă o discriminare faţă de cei cărora li se aplică ratele de impozitare, fie că este vorba de persoane fizice sau juridice.
Avem prea mulţi scutiţi şi exceptări care au ciuruit regimul fiscal în România. S-a făcut mai mult rău. În plus, avem o evaziune fiscală care iese din comun, raportată la tabloul Uniunii Europene. Şi este de notorietate faptul că avem un coeficient de evaziune care se ridică la 35%, adică noi obţinem din potenţialul de încasări la TVA cu aproximativ 35% mai puţin decât ceea ce se poate poteţialmente obţine”, a declarat Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal.
Măsurile pe care le-a găsit Consiliul Fiscal ar fi următoarele: începerea impozitării cu 10% a câştigului obţinut din vânzarea bunurilor imobile, renunțarea la toate scutirile la plata impozitului pe salarii, renunțarea la scutirile de la plată la CASS, realizarea unei baze de impozitare a CAS şi CASS la nivelul tuturor veniturilor obţinute de o persoană, diminuarea plafonului pentru care activitatea se poate impozita pe norme de venit de la 100.000 de euro la 20.000 de euro, renunțarea la cota redusă de impunere a dividendelor şi aplicarea cotei standard de impunere de 10%, renunțarea la impozitul specific datorat de marile companii din HoReCa şi revenirea la impozitul pe profit de 16%, revizuirea listei de bunuri şi servicii pentru care se aplică o cotă redusă de 9% (zahăr, grăsimi etc), renunţarea la TVA 5% aplicabilă în HoReCa şi aplicarea cotei reduse de 9% valabilă pentru alimente şi băuturi nealcoolice și eliminarea diferenţelor de impozitare în funcţie de statutul juridic al proprietarului (persoană juridică sau persoană fizică) la calculul impozitului pe clădiri.