Potrivit datelor publicate de Eurostat, în primul trimestru din 2021, România a avut al doilea cel mai mare deficit de cont curent din Uniunea Europeană, de minus trei miliarde de euro. În acest context, profesorul de economie Mircea Coşea vine cu noi precizări legate de consecințele pe care România ar urma să le suporte.
Profesorul de economie Mircea Coşea susține că România a pornit pe o linie a creșterii deficitelor, nefiind luate în calcul efectele pe termen mediu, dar și lung.
Totodată, profesorul susține că cei care conduc România susțin că rezultatele sunt pozitive în fața ieșirii din criza financiară cauzată de pandemie, însă adevărul este cu totul altul.
Mai exact, Mircea Coșea susține că România devine din ce în ce mai dependentă de importuri, în contextul în care tot ce se consumă în țară este important într-un procent de 70%.
„Contul curent este indicatorul cel mai important pe care îl putem studia, pentru că arată situaţia reală a unei ţări. Contul curent arată şi situaţia veniturilor prin credite şi situaţia contului comercial, deci nu e bine deloc. Lucrul ăsta nu puteam, totuşi, să nu îl prevedem, pentru că România merge pe această linie a creşterii deficitelor, şi văd că nu se iau în considerare efectele pe termen mediu şi lung.
Deocamdată, toate astea sunt prezentate de cei care conduc România ca fiind rezultate pozitive ale ieşirii din criză, că ieşim mai repede din criză decât alţii, că suntem aproape într-o situaţie în care ne bucurăm de normalitate. De fapt, în spatele acestei realităţi se văd nişte lucruri care ar trebui să ne îngrijoreze foarte mult. În primul rând, creşterea dependenţei de importuri. De ce e complicat? Pentru că trăim pe importuri, că tot ceea ce consumăm este importat în proporţie de 70 la sută. O ţară care importă atât pentru alimente este o ţară care a ieşit de un an sau doi, statistic. Aşa se întâmpla în 1946-1947!”, a declarat profesorul de economie, pentru DC NEWS.
România nu va fi ajutată de nimeni
Mircea Coșea a mai adăugat că împrumuturile pe care România le face nu se mai opresc și reperzintă un mijloc de finanțare a economiei țării, lucru care devine îngrijorător.
El a mai subliniat faptul că spre deosebire de alte țări, România produce valoare adăugată sub media europeană și nu se poate compara cu Italia sau cu alte economii.
Profesorul are o previziune sumbră și este de părere că România nu contează în lanțul euro, iar banca Europeană nu va ajuta cu nimic țara noastră, ”pentru că nu are interes să facă asta”.
Potriivt acestuia, în cazul în care România nu se va moderniza în curând, va continua să trăiască pe bază de împrumuturi și pe debalansarea contului curent.
„În al doilea rând, nu se opresc împrumuturile, ele sunt în continuare un mijloc de finanţare a economiei. Nu putem merge în continuare aşa. Pe unii nu îi îngrijorează, dar eu zic că trebuie să ne îngrijorăm foarte mult, pentru că România nu se poate compara cu alte ţări, despre care se spune că au depăşit deja 100% din PIB ca datorie. Noi producem valoare adăugată sub media europeană, iar o parte din aceasta se capitalizează în exteriorul ţării. Nu există niciun fel de şansă să ne comparăm cu Italia sau alte ţări cu economii competitive. Apoi, noi nu suntem nici în zona EURO, deci Banca Europeană nu ne va ajuta, pentru că nu are interes să facă asta. Grecia a fost ajutată, pentru că era o verigă a lanţului Euro. România nu contează!
Ne aflăm în situaţia în care investiţiile pe care vrem să le facem în România, şi care oricum nu sunt updatate la ce ar trebui ci pe recuperarea unor întârzieri istorice, cer bunuri de capital pe care nu le facem în ţară. Şi creştem deficitul de curent aşa, pentru că importăm totul, nu fabricăm nimic. Noi nu avem nici bitum în România pentru autostrăzi, în condiţiile în care acum 50 de ani eram printre marii exportatori mondiali de bitum.
Dacă nu ne vom moderniza rapid, vom merge tot timpul pe împrumuturi şi pe debalansarea contului curent”, a explicat profesorul Mircea Coşea.