Mircea Diaconu este acuzat de conflict de interese, în urma unei sesizări înaintate Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de către Agenţia Naţională de Integritate, se arată în răspunsul comunicat miercuri de Biroul de presă al Ministerului Public, la solicitarea agenţiei MEDIAFAX.
Mircea Diaconu a fost propus ministru al Culturii de premierul desemnat Victor Ponta.
Potrivit ANI, în 8 august 2007, Maria Diana Diaconu, soţia lui Mircea Diaconu, în calitate de salariat al Teatrului "C.I. Nottara", a solicitat conducerii teatrului acordul cu privire la participarea, în data de 13 august 2007, la concursul pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic. Maria Diana Diaconu a fost, în perioada 19 noiembrie 2001 – 15 august2007, actor în cadrul Teatrului "C.I. Nottara".
Cererea sa a fost aprobată de către directorul Teatrului "C.I. Nottara", Mircea Diaconu, deşi nu îndeplinea condiţiile înscrise în fişa postului de regizor artistic, de minim un an experienţă în domeniul regiei, Diana Diaconu având la acea dată numai două luni de la absolvirea Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti, Secţia "Artele Spectacolului de teatru (regie de teatru)".
În cadrul concursului organizat la data de 13 august 2007, Mircea Diaconu a fost preşedinte al Comisiei de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic, calitate în care i-a acordat soţiei sale calificativul maxim. În 15 august 2007, Maria Diana Diaconu a fost promovată în funcţia de regizor artistic.
Beneficiul patrimonial, constând în veniturile salariale obţinut în perioada 2007 – 2010 de către Maria Diana Diaconu a fost de 83.684 de lei.
BIOGRAFIE
Mircea Diaconu, directorul Teatrului ‘C.I. Nottara’ din Bucureşti s-a născut la 24 decembrie 1949 în comuna Vlădeşti, judeţul Argeş.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I.L. Caragiale’ din Bucureşti (1971).
În 1972, a fost angajat la Teatrul Bulandra, de Liviu Ciulei, unde a rămas până în 1982, după care a fost angajat la Teatrul C.I. Nottara. S-a implicat şi în activitatea didactică: în perioada 1977 – 1978 a fost asistent la Actorie, IATC Bucureşti (clasa Olga Tudorache), iar între 1991-1998 a predat cursuri de actorie de film, la Academia de Teatru şi Film Bucureşti, în sistem atelier (din 1995, profesor la UNATC).
A fost primul actor din România care şi-a dat demisia, devenind liber profesionist (1990).
A desfăşurat şi o intensă activitate publicistică şi jurnalistică. În 1977, a debutat în literatură, cu volumul ‘Şugubina’ (premiat de Uniunea Scriitorilor), urmat de ‘La noi când vine iarna’ (1980) şi ‘Scaunul de pânză al actorului’ (eseu,1985). A avut o rubrică în revista ‘Cinema’.
Membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (1998-2002). În prezent este directorul Teatrului ‘C. I. Nottara’ din Bucureşti.
A devenit senator PNL, în colegiul 1 din Argeş, în urma redistribuirii (legislatura 2008-2012). La lansarea candidaturii, Mircea Diaconu a precizat că PNL este primul partid în care se înscrie, după experienţa ‘politică’ de dinainte de 1989. În calitate de senator face parte din Comisia pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă, Comisia pentru egalitatea de şanse, dar este şi membru al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.
Este căsătorit cu actriţa Diana Lupescu şi au doi copii: Ana şi Victor.
SURSA: mediafax.ro