Ministrul Energiei, Mircea Fechet, a anunțat recent planuri ambițioase pentru extinderea și modernizarea rețelelor de transport și distribuție a gazelor naturale, vizând îmbunătățirea infrastructurii energetice și asigurarea unei distribuții mai eficiente și sigure a gazelor naturale în întreaga țară. De asemenea, Fechet a prezentat evoluțiile recente ale programului Casa Verde
Fechet anunță extinderea rețelelor pentru gazele naturale
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că Guvernul a aprobat finanțarea a 18 proiecte pentru extinderea sau modernizarea rețelelor de transport și distribuție a gazelor naturale în mai multe județe.
„Mă voi referi la hotărârea de Guvern legată de finanţarea proiectelor de extindere sau modernizare a reţelelor de transport şi distribuţie a gazelor naturale. Finanţăm practic acele proiecte care aveau ca sursă iniţială de finanţare Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi care nu sunt eligibile în etapizarea pe Programul Dezvoltare Durabilă 2014 – 2020 şi pentru a ne asigura că în continuare toate acele localităţi, 18 proiecte la număr, în mai multe judeţe – în Mehedinţi, Bacău, Harghita, Covasna, Constanţa, Bihor, Sibiu, Hunedoara, Călăraşi, Giurgiu şi Suceava vor beneficia de finanţare. Am decis ca din bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu să le putem finaliza”, a spus Mircea Fechet, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.
Acesta a precizat că Ministerul Mediului va monitoriza proiectele pe o perioadă de 5 ani de la finalizarea acestora.
„Bineînţeles că infrastructura de distribuţie a gazelor naturale înseamnă în acelaşi timp mai puţin lemn de foc ars pe perioada anotimpului rece în acele gospodării, în acele localităţi. Înseamnă un aer mai curat, mai puţină poluare şi o viaţă mai uşoară până la urmă, pentru cetăţenii respectivi. Avem o perioadă de monitorizare de 5 ani de la data finalizării acestor proiecte”, a explicat Fechet.
Programul Casa Verde
Programul „Casa Verde” oferă finanțare pentru achiziționarea și instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice, care folosesc surse de energie regenerabilă și nepoluantă, pentru a produce energie electrică.
Ministrul a prezentat în conferința de presă și o serie de „date legate de finalizarea Programului Casa Verde panouri fotovoltaice. Azi am avut ultima sesiune cea în care beneficiari eligibili au fost unitățile de cult. Am avut astăzi, o puternică concurență și la această categorie. 670 de unități de cult s-au înscris în programul nostru în mai puțin de un minut. Am avut în total opt sesiuni de înscriere. Pentru fiecare regiune geografică, putem spune că bugetul s-a epuizat în mai puțin de 2 minute la fiecare categorie. A existat un interes foarte mare al românilor pentru a-și monta panouri fotovoltaice pe casă și pentru a deveni prosumatori. Așa cum am mai spus, am avut un buget record în acest an, respectiv 2 miliarde de lei.
Pentru prima oară în istoria Administrației Fondului pentru Mediu, finanțăm aproape 67 de mii de gospodării din România. Noutatea acestui an este legată de valoarea finanțată, ea a crescut la 30.000 lei față de 20.000 cât era în anii din urmă și totodată, finanțăm și capacități de stocare, respectiv acumulatori pentru acești beneficiari, cu speranța că pe timpul nopții, vor putea să consume în propria gospodărie energia electrică pe care au produs-o și au înmagazinat-o în timpul zilei. Reamintesc că prin acest program se pot instala panouri cu o putere de minim trei kilowați și unități de stocare a energiei de minim cinci kilowați.”
Întrebat dacă suma de 30.000 de lei este suficientă, Mircea Fechet a precizat că această finanțare este revizuită anual în funcție de evoluția prețurilor materialelor. Acesta a observat că, în acest an, prețurile panourilor fotovoltaice au scăzut, în timp ce costurile de instalare și forța de muncă au crescut. În urma discuțiilor cu specialiștii din domeniu, s-a decis menținerea unei sume de 20.000 de lei, la care s-au adăugat 10.000 de lei pentru stocarea energiei, dar a subliniat că valoarea finanțării poate fi ajustată în funcție de fluctuațiile viitoare ale prețurilor pentru panouri, echipamente și acumulatori.