Ministrul Mediului, Mircea Fechet, consideră că directorii silvici ar trebui să fie mai prezenți în teren și mai puțin în birouri, pentru a îmbunătăți eficiența și a reduce pierderile financiare semnificative înregistrate de unele direcții silvice.
Mircea Fechet propune eliminarea primelor și bonificațiilor excesive
Printre schimbările propuse se numără eliminarea primelor și bonificațiilor excesive, pe care ministrul le consideră anomalii financiare. Unele dintre aceste prime ajung la sume foarte mari, iar ministrul pregătește un proiect legislativ pentru a corecta aceste probleme.
De asemenea, Fechet a respins propunerea conducerii Romsilva de a concedia 1.200 de angajați, dintre care peste jumătate erau pădurari, argumentând că astfel de măsuri nu ar salva Regia, ci doar ar amâna o criză inevitabilă.
„Am cerut public demisia acelor directori care asistă pasiv la declinul Regiei de peste 20 de ani și care n-au făcut mare lucru până acum. Am cerut să fie trimiși acolo unde-i cel mai greu, acolo unde sunt direcțiile cele mai complicate, pentru că eu cred că nu strică ca și directorii, din când în când, să mai facă și muncă de teren. Am mai solicitat, de asemenea, să fie de urgență evaluați și revocați, acolo unde e cazul, toți directorii de direcții silvice neperformante.
Unii pierd 1.000.000 lei pe săptămână, aproximativ, iar acest lucru nu poate fi susținut la nesfârșit de acele ocoale silvice sau de acele direcții silvice care își fac treaba. Unii muncesc, alții nu muncesc, unii sunt cu sapa, alții sunt cu mapa. Eu cred că trebuie să avem mai multă activitate în teren și mai puțin activitate în birouri”, a declarat Fechet.
Procesul de reorganizare va începe de la conducerea instituției
Procesul de reorganizare va începe de la conducerea instituției, iar cei care au gestionat ineficient activitatea Romsilva vor fi înlocuiți.
„Ele nu sunt izolate. Prima de 100.000 euro despre care se tot vorbește pe la televizor nu e un caz izolat. Sunt zeci de astfel de situații, poate nu chiar de 500.000 lei, dar sunt de 400.000 de 450.000. Modificarea legislației primare, de la statutul personalului silvic și pregătim deja un proiect de text legislativ care să corecteze aceste anomalii. După care, bineînțeles că și contractul colectiv de muncă, câtă vreme va conține prevederi în afara legii, nu poate decât să fie modificat în consecință”, a mai spus Fechet.
Fechet a subliniat că este necesară o reformă profundă, care să asigure o administrare responsabilă a fondului forestier și o distribuire echitabilă a resurselor financiare.
Ministrul Mediului a mai vorbit despre acest subiect într-o postare realizată anterior pe Facebook. Aceasta poate fi vizualizată aici.
Potrivit postării, reorganizarea trebuie să înceapă de sus în jos, ceea ce a determinat respingerea unei propuneri venite din partea actualei conduceri a Regiei, care ar fi condus la concedierea a 1.200 de angajați, dintre care peste jumătate pădurari.
Ministrul Fechet susține că singura soluție pentru redresarea Romsilva este eliminarea celor care au gestionat defectuos resursele instituției.