Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a vorbit despre controversele din programul „Casa Verde Fotovoltaice” și timpii foarte scurţi în care s-au epuizat fondurile. Printre altele, el spune că principiul „primul venit, primul servit” şi-a atins limitele.
Mircea Fechet, despre controversele din programul „Casa Verde Fotovoltaice”
Fechet susține că a discutat „cu foarte mulţi aplicanţi”, oameni puţin familiarizaţi cu calculatorul, oameni mai în vârstă, fără studii IT, care „au reuşit totuşi să se încadreze în cele 2 minute”. Aceasta a fost perioada maximă în care s-a putut aplica la acest program.
De asemenea, el spune că a vorbit și cu „foarte mulţi oameni care n-au reuşit să acceseze programul”, deoarece fondurile „s-au epuizat foarte repede”.
„Să ştiţi că am discutat cu foarte mulţi aplicanţi. M-a interesat, în special, opinia celor care au aplicat la acest program, indiferent dacă au fost beneficiari, dacă au avut succes sau nu au avut. Am discutat cu oameni puţin familiarizaţi cu calculatorul, oameni mai în vârstă, fără studii IT, care au reuşit totuşi să se încadreze în cele 2 minute, perioada maximă în care s-a putut aplica la acest program. În acelaşi timp am vorbit cu foarte mulţi oameni care n-au reuşit să acceseze programul, pentru că aceste fonduri s-au epuizat foarte repede. Am mai spus acest lucru şi o să-l spun din nou, cea mai mare parte a aplicanţilor, mă refer la 65% din aplicanţi, pentru că putem să tragem linie, fiind la finalul acestui program, cea mai mare parte a acestora s-a înscris într-un interval între un minut şi două minute”, a spus ministrul.
Nu putem avea nicio suspiciune legată de acel interval suficient de mare de timp
Ministrul a subliniat că nu putem avea „nicio suspiciune legată de acel interval suficient de mare de timp”.
„Totodată, alţi 35% sau 31% mai exact, dacă îmi amintesc bine cifra, au avut un timp de înscriere între 30 de secunde şi un minut, lucru care de asemenea era posibil, evident, cu o anumită dexteritate, era posibil şi fără a fi ajutat de anumite aplicaţii care să copieze informaţii dintr-un document într-altul sau să precompleteze acele informaţii”, a mai spus Mircea Fechet.
Bugetul de două miliarde a fost insuficient raportat la apetitul pentru acest program
Mircea Fechet a recunoscut apoi că bugetul de două miliarde a fost insuficient raportat la apetitul pentru acest program, chiar dacă era cel mai mare buget din istoria ministerului.
El a spus și că autoritățile sunt obligate că, începând de anul viitor, să aloce „un buget şi mai mare pentru acest program”.
„Prima concluzie este că suntem obligaţi ca, începând cu anul următor, să alocăm un buget şi mai mare pentru acest program”, a completat Fechet.
Principiul „primul venit, primul servit” şi-a atins limitele
Ministrul a susținui și că principiul acesta „primul venit, primul servit” şi-a atins limitele. În încheiere, el a spus că „nu putem să transformăm programul Casa verde panouri fotovoltaice într-o olimpiadă naţională de competenţe digitale”.
„Nu putem să transformăm programul Casa verde panouri fotovoltaice într-o olimpiadă naţională de competenţe digitale, cine-i mai iute de mână, să fie şi cel care ia banii. Eu cred că românii trebuie să aibă acces egal la acest program şi cred că suntem datori să venim în faţa românilor cu nişte criterii de departajare corecte, transparente, pe care să le discutăm în prealabil cu Asociaţia Prosumatorilor, cu ANRE-ul şi cu toate instituţiile care au un cuvânt de spus în legătură cu acest subiect, iar începând de la anul înscrierea în acest program să nu mai fie epuizată în minute sau în secunde, cine ştie ce se mai întâmplă până la anul, ci să fie în baza unor criterii, unor punctaje, unor factori de departajare şi de evaluare foarte transparenţi şi cunoscuţi de toată lumea”, a conchis Fechet.