Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că prin introducerea sistemului de garanție-returnare pentru ambalajele reciclabile, va fi încurajată reciclarea și se vor reduce deșeurile. Sistemul va implica plata unei garanții pentru ambalajele marcate cu sigla SGR, care va putea fi recuperată la returnarea acestora.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a explicat în detaliu cum va funcționa noul sistem de garanție-returnare, care va fi implementat în România. Potrivit ministrului, consumatorii vor plăti o garanţie pentru ambalajele care au imprimată pe etichetă, alături de codul de bare, sigla SGR. Sistemul se va aplica treptat, pe măsură ce stocurile vechi de ambalaje fără sigla SGR vor fi epuizate.
„Pe etichetă, lângă codul de bare, va fi şi acest logo şi va fi menţionat faptul că este un ambalaj cu garanţie, în acel moment cetăţenii vor şti că trebuie să plătească o garanţie pentru ambalajul respectiv, dar şi că pot primi înapoi aceşti bani”, a declarat Fechet la Digi24.
Procesul va dura ceva mai mult în cazul unor categorii de produse
Ministrul a subliniat că, în timp, pe rafturile magazinelor vor exista doar ambalaje reciclabile. Acest proces va varia în funcție de tipul produsului și de stocurile producătorilor.
De exemplu, sucurile fresh vor face tranziția mai rapid, în timp ce pentru apa îmbuteliată procesul ar putea dura ceva mai mult.
„Din experienţa altor ţări ştim că în prima lună o să avem mai puţine, în a doua mai multe, în a treia şi mai multe și tot așa”, a explicat Fechet, subliniind că sistemul va necesita un anumit timp pentru a se stabiliza.
Mircea Fechet a spus că, în vara anului viitor, la finalul lunii iunie, se aşteaptă ca toate ambalajele reciclabile să poarte sigla care arată că trebuie plătită garanţie şi că ambalajul poate fi returnat.
Ministrul Mediului a dat detalii și despre tipurile de ambalaje care vor putea fi reciclate prin acest sistem. Este vorba despre ambalajele din plastic de la 100 de mililitri la 3 litri (exceptând cele din ulei, cosmetice și lapte), ambalajele din sticlă și cele din aluminiu.
Mircea Fechet a precizat că ambalajele trebuie să fie intacte și să aibă eticheta
El a subliniat că nu este necesară spălarea ambalajelor, dar acestea trebuie să fie intacte, neapăsate sau turtite, să aibă eticheta și să fie golite de conținut. Aparatul de reciclare va accepta și ambalajele fără capac, deși ideal ar fi să fie și acesta prezent.
Mircea Fechet s-a optimist în ceea ce privește noul sistem și impactul pozitiv asupra mediului, prin reducerea cantității de deșeuri.
„Eu cred că la anul, când vom merge să facem campanii de ecologizare, vom găsi mai puţine decât anul trecut, pentru că o persoană care aruncă un astfel de PET pe jos, cred că şansele ca acel ambalaj să fie ridicat și reciclat de altă persoană sunt destul de mari”, a susținut ministrul.