Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a vorbit despre noua legislație care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025. Aceasta este similară cu aceea care-i vizează pe producătorii de băuturi. Despre ce este vorba mai exact?
Mecanismul de responsabilitate extinsă a producătorului
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a adus în atenție un aspect important al noii legislații ce urmează să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2025. Potrivit acestuia, va fi implementat mecanismul de responsabilitate extinsă a producătorului.
Mircea Fechet a explicat că la fel cum se întâmplă în cazul producătorilor de băuturi care pun pe piață produse ambalate în PET, în sticlă sau în aluminiu, şi în cazul importatorilor sau producătorilor de haine, aceștia vor fi responsabili pentru costurile de gestionare a deșeurilor respective
El a subliniat impactul nefast al „fast fashion-ului”, evidențiind faptul că, în medie, fiecare persoană achiziționează 46 de articole vestimentare anual și renunță la 40 dintre acestea. Această cantitate imensă de textile creează o problemă majoră de gestionare a deșeurilor.
Fechet a adus în discuție și importurile ilegale de textile second-hand, care sunt adesea abandonate pe câmpuri sau depozitate în gropile de gunoi din România, o activitate total ilegală.
„E un volum formidabil de textile, la care adăugăm şi importurile ilegale de textile second hand, pentru că unii sunt de bună credință şi le importă pentru a le vinde în magazine, iar cu aceia nu avem nicio problemă; însă alţii, deghizându-le în haine second hand ce urmează a fi revândute, fie le abandonează pe câmpuri, fie le duc în gropile de gunoi din România – lucru total ilegal. Suntem pregătiți cu legislația de la 1 ianuarie și știm de avem de făcut”, a explicat Fechet.
Va fi obligatorie colectarea separată a fracției textile
Ministrul Mircea Fechet a subliniat pregătirea pentru noile reguli, menționând că, prin intermediul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se pot finanța până la 75% din costurile investițiilor în tratarea deșeurilor, inclusiv a fracției textile.
De asemenea, a adăugat că, începând cu 1 ianuarie 2025, va fi obligatorie colectarea separată a fracției textile, alături de celelalte fracții reciclabile convenționale. Această nouă cerință legislativă impune ca textilele să fie direcționate către unități specializate de tratare a deșeurilor.
„Regulamentul european se referă la obligativitatea colectării separate, începând cu 1 ianuarie 2025, a fracției textile. Practic, pe lângă fracțiile convenționale, pe care le cunoaștem: biodegradabil, plastic, metal, hârtie, carton și sticlă, vom avea, obligatoriu, de la 1 ianuarie, o nouă fracție, respectiv: haine; textile, în general”, a spus ministrul.
Astfel, prin PNRR, Administrația Fondului pentru Mediu are disponibilă o linie de finanțare în valoare de 220 de milioane de euro, care poate acoperi până la 75% din costurile investițiilor necesare pentru gestionarea corectă a deșeurilor, inclusiv fracția textilă.
Mircea Fechet a precizat că „nu ne limităm doar la un anumit tip de material reciclabil”, adăugând că „vom accepta la finanțare inclusiv acei procesatori, acei reciclatori care vor gestiona și fracția textilă”.