Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a participat vineri, pe 15 martie, la o acțiune de plantare de puieți, pentru a marca debutul Lunii Plantării Arborilor, care a avut loc la Bacău. În cadrul campaniei de plantare de primăvară și toamnă din acest an, Romsilva își propune să planteze 26 de milioane de puieți și să regenereze peste 12.000 de hectare de pădure. Pentru acest scop, a fost alocat un buget de aproape 300 de milioane de lei.
Mircea Fechet a participat la o acțiune de plantare în cadrul Ocolului Silvic Bacău
Vineri, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a participat la o acțiune de plantare în cadrul Ocolului Silvic Bacău. Astfel, s-a marcat debutul Lunii Plantării Arborilor. Aceasta este sărbătorită anual între 15 martie și 15 aprilie.
Conform informațiilor furnizate de Ministerul Mediului, în timpul acestei acțiuni, pe o suprafață de 1,5 hectare, vor fi plantați 3.750 de puieți forestieri, inclusiv de plop alb și plop negru.
”Luna Pădurii este un bun prilej să recunoaştem beneficiile pădurii pentru noi şi mediul înconjurător, dar şi importanţa acesteia prin prisma produselor pe care le obţinem de pe urma ei.
Pădurile sunt reziliente la schimbările climatice, ale căror efecte devastatoare le resimţim cu toţii, fie vara, când am traversat săptămâni întregi de cod roşu de caniculă, apoi inundaţii, furtuni sau alte fenomene meteo extreme.
Totodată, ritmul în care exploatăm trebuie susţinut de cel în care plantăm, replantăm şi regenerăm pădurea. Astăzi ne aflăm într-un şantier de împădurire de pe raza Ocolului Silvic Bacău şi vom planta specii adaptate la această zonă, plop alb şi plop negru.
Vom planta o pădure de luncă, ce va avea un rol complex, nu doar de mediu, ci şi unul social: o destinaţie accesibilă băcăuanilor, pentru plimbări, relaxare”, a declarat acesta, citat într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, din acestea, 8.102 de hectare urmează să fie regenerate natural. Alte 3.985 de hectare vor fi regenerare artificială, prin lucrări de împădurire.
De asemenea, în cadrul fondului forestier de stat, se vor desfășura lucrări de completare curentă în plantații pe 2.381 de hectare, precum și lucrări de refacere a plantațiilor afectate de calamități pe alte 726 de hectare.
Bugetul alocat acestor lucrări este de aproape 300 de milioane de lei
Ministerul Mediului a mai informat că bugetul alocat în acest an pentru efectuarea tuturor acestor lucrări este de aproximativ 296 de milioane de lei. Lucrările includ:
- împăduriri,
- completări în plantații,
- refaceri ale plantațiilor afectate de calamități,
- întreținerea plantațiilor și a suprafețelor regenerate natural.
Conform instituției, în cadrul campaniei de împăduriri de primăvară din acest an, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva se va ocupa de regenerarea a 9.021 hectare din fondul forestier proprietatea publică a statului. În acest sens, vor fi efectuate lucrări de completare pe o suprafață de 1.964 hectare și lucrări de refacere a plantațiilor pe alte 465 de hectare.
Pentru desfășurarea tuturor acestor lucrări incluse în campania de împăduriri de primăvară, se estimează că vor fi utilizați aproximativ 23 de milioane de puieți forestieri, proveniți din pepinierele aflate pe o suprafață totală de 6.421 de hectare prin regenerări naturale și 2.600 de hectare prin lucrări de împădurire de pe silviculturi proprii.
Ministerul Mediului va beneficia de sume importante din PNRR
În plus, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va beneficia de sume semnificative din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru componenta Păduri și Protecția Biodiversității. Aceste fonduri includ:
- peste 430 de milioane de euro pentru împăduriri și reîmpăduriri,
- 30 de milioane de euro pentru pădurile urbane,
- 50 de milioane de euro pentru dezvoltarea pepinierelor.