„Fără îndoială că se verifică parametrii de poluare şi din Marea Neagră, şi din Dunăre. Sunt instituţii diferite care se ocupă de evaluarea acestor parametri. În legătură cu Marea Neagră, în general pentru zonele de îmbăiere, acolo atribuţia este la Direcţiile de Sănătate Publice să facă aceste evaluări.
Însă, este foarte adevărat că suntem îngrijoraţi în acest moment din cauza războiului din Ucraina, din cauza exploziei de la barajul de pe Nipru, care a generat un volum de apă care, bineînţeles, că a măturat în calea ei şi deşeuri, şi uleiuri, care la un moment dat există posibilitatea să ajungă în Marea Neagră.
Dar, în acest moment nu avem niciun semnal de alertă care să spună că populaţia sau Marea Neagră sunt într-un pericol de poluare masivă din cauza acestor evenimente”, a spus Mircea Fechet.
Ordinul pentru gestionarea populației de urs brun este aproape finalizat
Întrebat care este situaţia actuală în ceea ce priveşte managementul populaţiei de urs brun, ministrul propus al Mediului a răspuns:
„(….) şi în judeţul Bacău, de unde provin eu, întâlnim mai nou urşi, nu doar la Slănic Moldova, acolo unde îi întâlneam şi acum 30 de ani. Ultima oară a apărut un urs în comuna Sascut, care n-are nicio legătură cu pădurea, măcar.
Există un studiu care urmează a fi recepţionat foarte curând de către Ministerul Mediului, pentru că ori de câte ori discutăm despre managementul carnivorelor mari, dacă discutăm despre cote de prevenţie, despre cote de intervenţie, trebuie să discutăm cu documente în spate. Trebuie să discutăm cu o activitate de cercetare foarte laborioasă. Ordinul legat de gestionarea urşilor este foarte aproape de a fi finalizat. Procedurile în care ne aflăm acum sunt legate de recepţionarea studiului despre care vorbeam mai devreme.
Studiul respectiv se referă la efectivele optime din această specie şi în măsura în care studiul va fi recepţionat, în măsura în care va fi în conformitate cu specificaţiile documentaţiei de atribuire şi caietului de sarcini, ministerul este pregătit să gestioneze această situaţie”.
Ce se întâmplă cu centralele de apartament?
Mircea Fechet a fost întrebat, de asemenea, când vor fi interzise în România centralele de apartament. Acesta a spus că nu vrea să avanseze un termen, pentru că va trebui să facă o analiză foarte serioasă.
„Există, astăzi, municipalităţi care deja interzic instalarea de centrale proprii în apartamente. Fără îndoială că centralele termice din blocurile de locuinţe poluează local, că aceste centrale termice, în lipsa unui sistem de evacuare până la acoperişul blocului, nu fac altceva decât să bage noxe în casa vecinilor, în apartamentul vecinilor, care ar putea să ţină geamul deschis sau nu.
Nu vreau să dau acum un termen, pentru că va trebui să fac o analiză foarte serioasă în legătură cu acest subiect, dar vă promit că, în foarte scurt timp, vom prezenta opinia mea şi a ministerului până la urmă şi despre centralele de apartament„, a răspuns oficialul.
Miercuri, Mircea Fechet a primit votul majoritar al membrilor comisiilor reunite de specialitate din Parlament pentru mandatul de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, mai scrie sursa citată. Acesta a primit 35 de voturi „pentru”, opt „împotrivă” şi două abţineri.