Ministrul Mediului, despre gestionarea urșilor

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că, în cazul în care un urs intră într-o localitate și pune în pericol viața omului, trebuie împușcat, indiferent de cotele de recoltare.

„Am căutat să văd şi eu ce s-a mai întâmplat în cursul anului acesta, cel puţin în Braşov, şi am constatat că pe 4 martie, deci tot luna aceasta, a mai fost alungată o ursoaică cu pui. Ori toate aceste instrumente pe care le aplicăm uneori, alungare sau relocare, pare că nu dau suficiente rezultate”, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, la Digi 24.

Cotele de recoltare și soluții alternative

Ministrul Fechet a precizat că, în ciuda numărului mare de sesizări privind prezența urșilor în localități – 464 de cazuri în anul precedent – doar 27 dintre aceștia au fost împușcați.

„Opinia mea este aceea că orice urs care pune în pericol viaţa omului, orice urs care intră în localitate, indiferent dacă e femelă sau mascul, dacă e pui sau dacă e adult, dacă e mai mare sau mai mic sau indiferent de câte puncte CIC are, pentru că şi aceasta este o metodă de a-i evalua, opinia mea este că toţi aceşti urşi trebuie împuşcaţi. Metoda relocării nu dă rezultate, metoda alungării nu dă rezultate”, a declarat Fechet.

Referitor la cotele de recoltare, ministrul a afirmat că acestea pot fi revizuite, dar că prioritatea trebuie să fie eliminarea urșilor care prezintă un pericol iminent.

„Eu cred că cifra poate fi revizuită, nu ne opunem a priori unui astfel de demers, însă este foarte important care sunt urşii ce vor fi împuşcaţi. Pentru că am spus încă din prima zi de aplicare a acestei legi, pe care am şi votat-o în calitate de deputat, că trebuie să începem cu urşii-problemă, cu urşii agresivi, cu urşii gunoieri, cu urşii cerşetori şi abia la sfârşit, dacă mai rămân exemplare suficiente, să împuşcăm şi acei urşi în creierii munţilor, acei urşi care poate nu s-au întâlnit cu omul niciodată în viaţa lor şi nu aveau când să se mai întâlnească”, a explicat ministrul. De asemenea, Fechet a menționat că măsurile de alungare și relocare nu sunt suficiente și că, în opinia sa, trebuie să se opteze pentru o intervenție rapidă atunci când urșii ajung în apropierea localităților.

Fechet a mai adăugat că o măsură esențială ar fi scoaterea ursului de pe lista speciilor strict protejate, un demers similar cu cel realizat pentru lup. În plus, ministrul a spus că legea actuală, Legea 242 din 2024, reprezintă un pas înainte în gestionarea problemei urșilor și că următorul pas ar trebui să fie reglementarea mai strictă a vânătorii în zonele de risc.

Intervenție rapidă și prevenirea atacurilor

Întrebat despre atacul recent al unui urs asupra unui salvamontist din Predeal, care se află în stare gravă la spital, Fechet a explicat că autoritățile trebuie să se mobilizeze rapid în astfel de cazuri și să ia măsuri pentru protejarea oamenilor.

„Nu există altă soluție”, a spus categoric ministrul. În acest context, prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, a subliniat că numărul mare de urși și cotele insuficiente de recoltare sunt factori care contribuie la creșterea frecvenței atacurilor.

El a avertizat că astfel de incidente vor deveni tot mai frecvente, mai ales după încheierea sezonului rece.

Situația din stațiunile montane

Situația rămâne tensionată în stațiuni montane precum Bușteni și Predeal, unde localnicii și turiștii sunt terorizați de urșii care ies noaptea din pădure în căutare de hrană. Fechet a declarat că acest fenomen este alimentat de gestionarea deficitară a gunoaielor în unele localități, însă a adăugat că există soluții pentru prevenirea accesului urșilor la hrana din tomberoane, cum ar fi utilizarea de pubele adaptate. Deși situația durează de ani de zile, autoritățile nu au luat măsuri concrete pentru stoparea sau reducerea acestui fenomen, nici după tragedia din Bucegi din vara trecută, când o tânără a fost atacată și sfâșiată de un urs pe un traseu turistic foarte frecventat.