Mircea Fechet: Returo trebuie să modifice calcularea tarifului de gestionare

Miercuri, în staţiunea Mamaia, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că demersurile pentru sprijinirea comercianţilor în achiziţionarea echipamentelor de colectare a ambalajelor în Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) sunt în derulare.

SGR
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

În legătură cu reclamaţiile multor comercianţi referitoare la costurile sacilor folosiţi pentru colectarea ambalajelor, care sunt mai mari decât ale altor saci disponibili pe piaţă, Fechet a menţionat că o nouă metodologie de calcul a tarifului de gestionare va fi lansată în consultare publică începând cu ziua de azi.

„În legătură cu sacii, am cerut celor de la Returo să modifice metodologia de calculare a tarifului de gestionare, în sensul în care micii comercianţi sau marii comercianţi până la urmă să nu mai fie nevoiţi să-şi plătească sacii pe care îi înapoiază cu reciclabil.

Au trimis deja la minister o nouă metodologie pe care urmează să o punem astăzi în consultare publică, metodologie ce nu va mai permite plata acestor saci. E o chestiune pe care am reclamat-o încă de la început şi care, pe mine personal, m-a deranjat foarte tare. Mulţi comercianţi mi-au zis nu doar că trebuie să îşi cumpere sacii, dar mai sunt şi foarte scumpi în raport cu alţi saci din comerţ, asta pe de o parte, sacii şi sigiliile”, a spus Fechet.

Statul vrea să ajute la achiziționarea echipamentelor

Ministrul a afirmat că trebuie găsită rapid o schemă de ajutor de stat în privința prețului echipamentului de colectare a ambalajelor, cel mai mic fiind de 15.000 de euro. Fechet a declarat că a discutat și cu cei de la Returo, compania responsabilă pentru administrarea Sistemului de Garanție-Returnare, în legătură cu posibilitatea ca aceștia să achiziționeze și să instaleze o parte din echipamente. El a subliniat că, fără îndoială, pe termen lung soluția optimă este extinderea colectării automate în cât mai multe puncte de colectare.

„Pe de altă parte, ştiu că cel mai ieftin echipament de acest tip costă 15.000 de euro. O sumă care nu este deloc mică şi tocmai din acest motiv eu cred că pentru micii comercianţi va trebui să identificăm rapid o schemă de ajutor de stat care în limita pragului de minimis să poată să susţină o parte din costul acestor echipamente. În acelaşi timp am discutat şi cu Returo, cu această companie care astăzi administrează Sistemul de Garanţie-Returnare, în legătură cu posibilitatea ca ei înşişi să achiziţioneze şi să instaleze o parte din echipamente. Fără îndoială, pe termen lung soluţia este colectarea automată în cât mai multe puncte de colectare”, a declarat ministrul Mediului.

Potrivit acestuia, principiul accesibilității impune ca echipamentele să fie cât mai aproape de magazine. Fechet a menționat că astăzi, la minister, se va discuta despre implicarea primăriilor în problema aparaturii respective. În opinia sa, aceste aparate ar trebui să fie amplasate cât mai aproape de punctele de colectare.

El a sugerat că ar fi benefic ca oamenii să poată returna ambalajele la același magazin unde le-au cumpărat, mai ales în zonele rurale unde primăria poate fi foarte departe de magazinele din fiecare sat. Fechet a subliniat că principiul accesibilității ar trebui să fie respectat, mai ales având în vedere că mulți oameni în vârstă nu au posibilitatea de a face deplasări lungi.

Miercuri, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a participat la inaugurarea primului echipament de colectare a ambalajelor SGR în Mamaia Nord. Aceasta face parte din proiectul „EcoWave: revoluţia reciclării pe plajă”, inițiat de Asociaţia Planeta Verde în parteneriat cu ministerul şi Grupul FEPRA.