România nu este în pericol după incidentul de la Cernobîl
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a dat asigurări ferme că România este „în afara oricărui pericol” după incidentul recent de la Cernobîl, când o dronă rusească a lovit învelişul de beton care protejează rămăşiţele Reactorului 4 al fostei centrale nucleare din Ucraina.
Last night, a Russian attack drone with a high-explosive warhead struck the shelter protecting the world from radiation at the destroyed 4th power unit of the Chornobyl Nuclear Power Plant.
This shelter was built by Ukraine together with other countries of Europe and the world,… pic.twitter.com/mLTGeDYgPT
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 14, 2025
Într-o declarație publică, Fechet a subliniat că autoritățile române monitorizează cu atenție situația și că nu există riscuri iminente pentru România. Acesta a precizat că valorile radioactivității din țara noastră sunt în limitele normale, conform măsurătorilor făcute de rețeaua de stații de monitorizare a radioactivității aflată sub coordonarea Ministerului Mediului.
„Suntem în afara oricărui pericol după incidentul de azi-noapte, de la Cernobîl, când o dronă rusească a lovit învelişul din beton care protejează rămăşiţele Reactorului 4 al fostei centrale nucleare din Ucraina.
Valorile înregistrate de staţiile care supraveghează nivelul de radioactivitate, în cadrul Reţelei Naţionale de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului, aflată în subordinea Ministerul Mediului, sunt în limitele obişnuite, specifice acestei perioade”, a declarat ministrul Mediului.
Autoritățile române sunt în alertă și monitorizează situația de la Cernobîl
Ministrul a afirmat că autoritățile române sunt în alertă, dar nu există motive de îngrijorare. Fechet a declarat că autoritățile române au monitorizat continuu situația, inclusiv din punct de vedere meteorologic, pentru a se asigura că nu există niciun risc pentru populația din România.
![cernobil](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2022/02/cernobil-ucraina.jpg)
Potrivit simulărilor realizate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), direcția dominantă a vântului pe parcursul zilei de azi și în următoarele zile va fi dinspre nord-nord-vest către sud-sud-est, ceea ce va face ca maselor de aer să se deplaseze spre bazinul central-estic al Mării Negre. Aceasta înseamnă că nu vor exista riscuri de contaminare radioactive pentru țara noastră.
„Până acum, simulările rulate de colegii mei de la Administraţia Naţională de Meteorologie estimează că direcţia dominantă a vântului dinspre zona centralei nucleare Cernobîl, pe parcursul zilei de astăzi, dar şi sâmbătă şi duminică, va fi de la nord-nord-vest către sud-sud-est. Asta înseamnă că deplasarea maselor de aer va fi către bazinul central-estic al Mării Negre, deci nu există riscuri pentru ţara noastră”, a indicat ministrul.
De asemenea, Fechet a adăugat că rețeaua de monitorizare a radioactivității din România este complet operațională și că stațiile de măsurare nu au înregistrat niciun nivel de radioactivitate mai ridicat decât cel normal pentru această perioadă.
Ministrul Mediului a subliniat că valorile măsurate sunt în limite normale și că nu există niciun pericol pentru populație.
Asigurări din partea autorităților ucrainene cu privire la nivelul radioactivității
În urma incidentului, Fechet a discutat direct cu omologul său din Ucraina, ministrul Svitlana Grynchuk, care l-a asigurat că nivelul radioactivității în zona afectată este în limite normale.
Ministrul român a menționat că a primit confirmarea din partea autorităților ucrainene privind absența unei creșteri a nivelului radiațiilor și faptul că situația este sub control.
De asemenea, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a condamnat atacul rusesc asupra reactorului avariat de la Cernobîl și a subliniat că nu au fost înregistrate creșteri ale radiațiilor. Zelenski a caracterizat astfel de atacuri ca fiind inacceptabile, deoarece pun în pericol securitatea globală, adăugând că autoritățile ucrainene continuă să monitorizeze atent evoluția situației.
Detalii furnizate de către AIEA
De asemenea, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a emis o declarație prin care a confirmat că o echipă de specialiști a auzit o explozie provenind de la „arca de izolare” a reactorului și că aceasta a fost cauzată de un atac cu dronă.
AIEA a subliniat că, deși incidentul a avut loc vineri dimineața (ora locală 1.50, ora României), nu s-a constatat o schimbare semnificativă în nivelurile de radiații. Agenția internațională a continuat să monitorizeze situația și să colaboreze cu autoritățile ucrainene pentru a evalua impactul atacului asupra securității nucleare din regiune.