Mircea Fechet anunță o nouă metodologie pentru costurile sacilor în Sistemul Garanție-Returnare

În ceea ce privește nemulțumirile exprimate de mulți comercianți cu privire la costurile sacilor folosiți pentru colectarea sticlelor, care sunt mai mari decât prețul altor saci disponibili pe piață, Mircea Fechet a anunțat că va fi lansată în consultare publică o nouă metodologie pentru calcularea tarifelor de gestionare.

Mircea Fechet a solicitat RetuRo să revizuiască metodologia tarifelor pentru saci și să elimine costurile pentru comercianți.

O nouă metodologie va fi propusă în consultare publică astăzi, a declarat el, subliniind că acest lucru va rezolva o problemă semnalată de mulți comercianți.

mircea fechet
Mircea Fechet / SURSA FOTO: Facebook, PRIAevents

„În legătură cu sacii, am cerut celor de la RetuRo să modifice metodologia de calculare a tarifului de gestionare, în sensul în care micii comercianţi sau marii comercianţi până la urmă să nu mai fie nevoiţi să-şi plătească sacii pe care îi înapoiază cu reciclabil.

Au trimis deja la minister o nouă metodologie pe care urmează să o punem astăzi în consultare publică, metodologie ce nu va mai permite plata acestor saci. E o chestiune pe care am reclamat-o încă de la început şi care, pe mine personal, m-a deranjat foarte tare.

Mulţi comercianţi mi-au zis nu doar că trebuie să îşi cumpere sacii, dar mai sunt şi foarte scumpi în raport cu alţi saci din comerţ, asta pe de o parte, sacii şi sigiliile”, a declarat Fechet.

Ministrul a menționat că trebuie să se găsească rapid o schemă de ajutor de stat pentru echipamentele de colectare a ambalajelor, având în vedere că cel mai mic preț este de 15.000 de euro.

Ministrul Mediului propune ajutor de stat pentru echipamentele de colectare a ambalajelor

Ministrul Mediului a propus urgentarea unei scheme de ajutor de stat pentru micii comercianți, având în vedere costul minim de 15.000 de euro al echipamentului de colectare a ambalajelor.

El a discutat cu Returo despre posibilitatea ca aceștia să achiziționeze și să instaleze unele dintre echipamente. Soluția pe termen lung constă în implementarea colectării automate în cât mai multe puncte de vânzare, pentru a asigura accesibilitatea necesară.

„Pe de altă parte, ştiu că cel mai ieftin echipament de acest tip costă 15.000 de euro. O sumă care nu este deloc mică şi tocmai din acest motiv eu cred că pentru micii comercianţi va trebui să identificăm rapid o schemă de ajutor de stat care în limita pragului de minimis să poată să susţină o parte din costul acestor echipamente.

În acelaşi timp am discutat şi cu Returo, cu această companie care astăzi administrează Sistemul de Garanţie-Returnare, în legătură cu posibilitatea ca ei înşişi să achiziţioneze şi să instaleze o parte din echipamente.

Fără îndoială, pe termen lung soluţia este colectarea automată în cât mai multe puncte de colectare”, a declarat ministrul Mediului.

Potrivit acestuia, echipamentele respective trebuie să fie cât mai aproape de magazine, fiind respectat astfel principiul accesibilităţii.

„Vom discuta astăzi, la minister, dacă vom implica şi primăriile sau nu. Opinia mea este că aceste aparate trebuie să fie cât mai aproape de punctul de colectare.

Dacă ne facem cumpărăturile la magazin, să putem înapoia ambalajul tot la acel magazin, pentru că de multe ori, la ţară mai ales, primăria poate fi la kilometri distanţă de magazinele din fiecare sat şi atunci cred că principiul accesibilităţii trebuie respectat, mai ales că vorbim de oameni de multe ori în vârstă, care nu au posibilitatea de a se deplasa kilometri întregi”, a mai spus Fechet.