Mircea Fechet, sătul de mizeria pe care o vede în natură
Mircea Fechet a anunțat, marți, că Sistemul Garanţie-Returnare va fi operaţional începând cu data de 30 noiembrie 2023, fiind făcute toate demersurile care să ducă la îndeplinirea acestui termen. De pe 30 noiembrie, consumatorii vor plăti o garanţie de 50 de bani la cumpărarea unei băuturi îmbuteliate între 100 ml și 3 l, urmând apoi să ducă sticla goală într-unul din punctele de returnare organizate de comercianţi pentru a primi valoarea garanţiei plătite iniţial.
„Este un proiect în legătură cu care, din păcate, deşi exista legislaţie care obliga înfiinţarea sistemului încă din anul 2018, mare lucru nu s-a făcut. E un proiect pe care l-am pornit de la zero, un proiect nou 100% şi un proiect care va începe pe 30 noiembrie anul acesta.
Sistemul garanţie-returnare va fi pentru orice ambalaj de băuturi între 100 de ml şi 3 litri, care va face parte din sistem. Adică, pentru care un cetăţean va plăti atunci când achiziţionează de la un magazin o astfel băutură, va plăti şi garanţia. Dacă o sticlă cu apă costă 3 lei, el va plăti 3 lei şi garanţia de 50 de bani pe care o recuperează imediat ce returnează la orice punct de colectare bidonul respectiv.
Dacă discutăm despre recipiente vechi, recipiente care n-au făcut parte din sistemul garanţie-returnare şi pentru care nu a plătit nimeni nicio astfel de garanţie. E un sistem foarte simplu în legătură cu care sunt optimist că românii vor avea un grad mare de conformare pentru că toţi românii sunt sătui de mizeria pe care o văd în natură şi încrederea mea şi speranţa mea este aceea că ei vor înţelege că e un lucru pe care îl facem, până la urmă, pentru a trăi noi înşine într-un mediu mai sănătos”, a declarat, marți, Mircea Fechet.
Despre Sistemul de Garanție-Returnare
Sistemul de Garanție-Returnare reprezintă un sistem prin care românii vor plăti o garanție de 50 de bani, atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. El se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.
După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.
Odată cu licențierea operatorului care va administra sistemul de garanție-returnare, respectiv RetuRO, începe perioada de implementare a sistemului. Astfel, în 2024, ne propunem ca sistemul să fie funcțional, pe întreg teritoriul României, acesta reprezentând un instrument care ne va ajuta să contribuim la un mediu înconjurător mai curat, potrivit RetuRO.