Mircea Fechet: Viața omului are prioritate
Întrebat sâmbătă la emisiunea Insider Politic de la Prima TV dacă se situează de partea ursului sau a omului, Mircea Fechet a răspuns că și-a exprimat poziția clar încă din prima zi a mandatului său. El a subliniat că, în opinia sa, viața omului are prioritate absolută. Ministrul Mediului a accentuat că protejarea vieții umane este esențială, în special în situațiile în care oamenii nu au opțiuni, fie că se află în propria locuință, în curte, la stână, la oraș sau la țară.
”Cred că am clarificat acest lucru încă din prima zi a mandatului, pentru că, atunci când m-am referit la subiectul acesta, am spus-o de fiecare dată şi o spun şi acum, viaţa omului are prioritate. Nimic nu poate fi mai important decât viaţa omului. Suntem obligaţi să o protejăm, mai ales în acele situaţii în care oamenii nu au de ales, fie în propria locuinţă, în propria ogradă, la stână, la oraş sau la ţară oamenii trebuie să fie protejaţi, mai ales atunci când se află acolo unde trăiesc, acolo unde îşi desfăşoară activitatea”, a afirmat ministrul Mediului.
Ministrul Mediului a explicat că nici o lege și nici un politician nu pot asigura că, atunci când intri într-o pădure, nu vei întâlni un animal sălbatic. Nu se referă doar la urși, dar riscurile pot varia în funcție de zonă; de exemplu, în zona Mehedinți există riscul de a fi mușcat de o viperă. El a subliniat importanța informării și a cunoașterii măsurilor de siguranță în cazul unor evenimente neplăcute, cum ar fi întâlnirea cu un animal sălbatic sau o furtună pe munte.
Relocarea urșilor nu a dat rezultat
Ministrul Mediului a menționat că au fost cheltuite sume considerabile pe proceduri administrative și tehnice complexe. El a explicat că mutarea unui urs dintr-un fond cinegetic în altul, dintr-o localitate în alta sau dintr-un județ într-altul, nu doar că transferă problema de la un loc la altul, dar implică și costuri ridicate.
”Procedura este că mai întâi ursul se prinde într-o cuşcă, el este ademenit, este prins într-o cuşcă, pentru că nimeni nu riscă să tranchilizeze un urs liber. Există riscul ca acel tranchilizant să nu-şi facă efectul, să fie insuficient dozat şi atunci ursul respectiv să devină agresiv şi să omoare oamenii din jurul lui. Nimeni nu riscă să-l tranchilizeze în libertate. Durează o veşnicie să-l prinzi în cuşcă pentru că urşii sunt nişte animale foarte inteligente. Simt imediat primejdia unei capcane. E prins în cuşcă, e tranchilizat în cuşcă, este ulterior transportat zeci sau poate sute de kilometri, după care este eliberat într-un alt habitat, sperând cel mai probabil, că dacă a făcut probleme pe cealaltă parte a muntelui, în partea în care a ajuns după transfer, după relocare se va potoli”, a menţionat ministrul Mediului.
Întrebat despre cazurile concrete de relocare a urșilor dintr-un județ în altul, Mircea Fechet a explicat că nu doar că au existat astfel de cazuri, dar în ultimii ani au fost relocați peste 100 de urși din fondul cinegetic unde s-a produs tragedia de la Bușteni, conform informațiilor primite de la administratorul fondului. El a subliniat că, deși procedura implică găsirea unui alt fond cinegetic disponibil care să accepte urși suplimentari, această măsură nu a avut rezultatele dorite. Relocarea nu a rezolvat problema, deoarece un urs problematic rămâne problematic indiferent de județul în care se află, fie că e vorba de Argeș, Harghita, Covasna sau Neamț.
Urșii vor fi împușcați
Mircea Fechet a menționat că, în opinia sa, situația s-a îmbunătățit semnificativ față de perioada anterioară. El a subliniat că adăugarea a 400 de exemplare va reduce presiunea resimțită în habitate, având în vedere că prezența urșilor în zone neobișnuite, cum ar fi centrul Ploieștiului, indică o problemă legată de numărul acestora. Ministrul a observat că urșii au ajuns și în județe și localități unde nu au fost văzuți anterior, ceea ce sugerează un progres. El a adăugat că, la finalul anului, vor evalua rezultatele legii în ceea ce privește pagubele, conflictele om-urs și apelurile la 112, pentru a determina dacă aceasta a avut efectele dorite și, în funcție de rezultate, vor putea lua măsuri suplimentare.
„Eu cred că e mult mai mult decât ceea aveam înainte. Fără îndoială 400 de exemplare vor reduce presiunea pe care astăzi o resimţim cu toţii în habitate, pentru că atunci când urşii se plimbă prin centrul Ploieştiului, spre exemplu, în mod evident ai o problemă cu numărul acestora. E un lucru absolut nefiresc Au ajuns urşi şi în judeţe şi în localităţi unde n-au fost văzuţi vreodată. Deci din acest punct de vedere cred că e un pas înainte. O să tragem linie şi o să vedem în materie de pagube, în materie de conflicte om-urs, în materie de apeluri la 112 dacă la sfârşitul acestui an, această lege a dat rezultatele pe care parlamentul le urmăreşte sau nu. Şi cred că după aceea putem să concluzionăm şi să acţionăm”, a afirmat Mircea Fechet.
Ministrul Mediului a spus că este sigur că într-un loc cu un număr mare de urși, astfel de scenarii nu sunt excluse. El a menționat că în anumite localități, cetățenii primesc frecvent mesaje pe Ro-Alert, fie în mijlocul nopții, fie în timpul zilei, avertizând despre prezența urșilor în oraș.