Vor dispărea „bonusurile neruşinate” de la Romsilva

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, va interzice prin lege bonusurile exagerate de la Romsilva. Sunt gata cu propunerea de modificare a ordonanței de urgență privind statutul personalului silvic este gata, spune ministrul.

El s-a consultat cu toate părțile implicate, a avut o ședință a Comisiei de Dialog Social miercuri și o consultare publică marți la minister. Prin lege, se vor interzice bonusurile exagerate. Urmează să se trimită ministerelor avizatoare textul ordonanței de urgență, pe care Mircea Fechet tocmai a semnat-o. Oficialul este convins că Executivul va corecta rapid această nedreptate.

În opinia sa, fiecare ar trebui să primească pensie în funcție de cât a contribuit, fără bonusuri uriașe, cum ar fi cele de 100.000 de euro, indiferent că e vorba de Romsilva sau de alte companii de stat.

„Suntem gata cu propunerea de modificare a ordonanţei de urgenţă privind statutul personalului Silvic. Ne-am consultat cu toate părţile, am avut Comisie de Dialog Social astăzi (n. red. – miercuri), am avut ieri (n. red. marţi) consultare publică la minister, putem să spunem că prin lege vom interzice bonusurile neruşinate de la Romsilva.

Astăzi urmează să trimit ministerelor avizatoare textul de ordonanţă, am semnat-o chiar în acest moment şi am convingerea că foarte repede în guvern vom corecta această nedreptate.

Eu cred că atunci când te pensionezi, la fel ca milioanele de români care muncesc astăzi, trebuie să primeşti pensie. Mai mare, mai mică, în funcţie de cât ai contribuit, orice alt bonus de 100.000 de euro, de 90.000, de 50.000, de 10.000, n-ar trebui să existe nici la Romsilva, nici la alte companii de stat”, a transmis oficialul român pe Facebook.

Mircea Fechet
SURSA FOTO: Facebook, Mircea Fechet

Corpul de Control a fost trimis la sediul Romsilva

În luna ianuarie, Mircea Fechet spunea că unii angajați de la Romsilva primesc, la pensionare, un bonus de 500.000 de lei (aproximativ 100.000 de euro).

I se părea absurd că, în Contractul Colectiv de Muncă, se spune „10 salarii brute, luate în cuantum net”, adică se calculează într-un mod care le crește valoarea.

„Puteaţi să spuneţi 20 de salarii, că măcar discutam sincer unii cu ceilalţi”, a precizat Fechet.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a trimis Corpul de Control la sediul companiei respective pentru a verifica exact cum a fost condusă instituția în ultimii cinci ani. El vrea să afle clar câți bani mai are Romsilva și cum au fost folosiți fondurile pentru reîmpăduriri și construirea de drumuri forestiere. Romsilva va avea în curând un nou Consiliu de Administrație.