Mircea Fechet: Vor fi deschise noi centre pentru reciclarea ambalajelor

RetuRO

SURSA FOTO: Facebook, RetuRO

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat, sâmbătă, că vor fi deschise noi centre pentru reciclarea ambalajelor întrucât, numai în luna martie, au fost colectate două milioane de ambalaje de platisc în fiecare zi.

Vor fi deschise noi centre pentru reciclarea ambalajelor

Reciclarea ambalajelor. Potrivit ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, în ianuarie 2024, au fost colectate două milioane de ambalaje. În martie 2024, însă, se colectează aceeași cantitate în fiecare zi. De aceea, se vor deschide noi centre de numărare pentru a face față volumului crescut de ambalaje.

Întrebat despre nemulțumirile privind transportul ambalajelor din sudul țării până în Cluj, el a explicat că niciun ambalaj din Teleorman nu ajunge la Cluj. Informațiile deținute de aceste entități nu sunt actualizate. Ambalajele colectate în Teleorman rămân în regiunea de sud a României și nu sunt direcționate către Cluj, Bonțida sau Timișoara, unde recent s-a inaugurat un nou centru de numărare în județul Timiș.

Odată cu creșterea volumului de ambalaje, vor fi deschise noi centre de numărare, inclusiv în județele Prahova, Dolj, Bacău și Brașov. Într-o săptămână sau două se va inaugura un nou centru și acolo. Capacitățile de numărare sunt suficiente. Rețeaua de colectare automată elimină necesitatea de a transporta ambalajele către aceste centre.

„Sistemul Garanţie – Returnare va transforma România din ţara depozitării şi a câmpurilor pline cu peturi şi a cursurilor de apă pline cu PET-uri în ţara reciclării. Acea garanţie nu scumpeşte produsul. Acea garanţie este o taxă de 50 de bani pe care cetăţeanul o recuperează în secunda în care înapoiază acel ambalaj la un punct de colectare”, a spus el, sâmbătă, într-o intervenție TV la Digi24.

SURSA FOTO: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Despre RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A.

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. (www.returosgr.ro) este o companie ce operează pe baza principiului not-for-profit, ceea ce înseamnă că orice profit obținut prin colectarea ambalajelor de băuturi va fi reinvestit exclusiv în dezvoltarea SGR. A fost înființată de un consorțiu format din trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%), împreună cu un acționar public, statul român, reprezentat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin autoritatea centrală de mediu (20%).

Administratorul SGR, RetuRO, operează cu finanțare exclusiv privată și își asumă responsabilitatea de a asigura transparența privind cantitățile de ambalaje pentru băuturi introduse pe piață și returnate de către consumatori. Prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, compania contribuie la dezvoltarea durabilă a României și la îndeplinirea obiectivelor de reciclare stabilite de Uniunea Europeană.