Mircea Geoană, vești bune pentru România

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, crede că există o cale pentru ca România să „evadeze definitiv de la periferia Europei” și „să avanseze către centrul Europei”. Cum? Simplu. În următorii ani Ucraina, Republica Moldova, Georgia și Balcanii de Vest vor face parte din UE și NATO. Chiar dacă va fi dificil, este convins că, pentru prima dată, toți vecinii României vor face parte din blocul comunitar, iar România nu va mai fi considerată „frontiera de răsărit a Vestului”.

Până în anul 2030, Republica Moldova va fi în UE. Acest lucru fiind de maximă importanță pentru istoria națională a României.

„Nu va fi un lucru simplu, dar pentru mine este un lucru extrem de evident. Se reîmpart cărţile şi de influenţă politică şi geopolitică şi de influenţă economică şi comercială, şi de reputaţie, şi de centralitate în Europa şi în lume. Cred că există o cale ca România să evadeze definitiv de la periferia Europei şi să meargă în centrul Europei.

Luând din punct de vedere geografic, războiul din Ucraina, care va continua pentru o perioadă de timp, are ca efect indirect, dar foarte direct pentru echilibrul Europei, faptul că (…) în următorii ani Ucraina, Republica Moldova, Georgia şi Balcanii de Vest, toţi vecinii României vor face parte din familia europeană şi din familia euro-atlantică.

Va fi greu, dar sunt convins că vom avea toţi vecinii noştri pentru prima dată (în familia europeană – n. r.), iar România nu mai este frontiera de Răsărit a Vestului, România este geografic mult mai în centrul Europei”, a explicat, sâmbătă, Mircea Geoană, potrivit Agerpres.

În viitor, România s-ar putea afla în centrul politic al Europei

Potrivit spuselor sale, nivelul de ambiție al României poate consta în a nu mai fi considerată periferică, provincială și nou-venită în Europa. În viitor, s-ar putea afla în centrul politic, acolo unde se iau deciziile importante. Este important ca România să înceapă să își promoveze interesele.

„Faptul că nivelul de ambiţie al României poate fi acela de a nu mai fi periferici, provinciali şi nou-veniţi în Europa, ci în centrul politic, acolo unde se iau deciziile importante. Concluzia este că nimeni nu te invită să te aşezi la masa decidenţilor, dacă nu îţi iei fotoliul pe care îl meriţi.

Trebuie să începem să ne apărăm interesele, să ne promovăm. În cartea mea, vorbesc şi despre un patrulater pe care îl văd în Europa: Franţa – Germania – Polonia – România. Este un patrulater natural. Cele două mari ţări din Vestul Europei şi cele două mari ţări de aici.

Până în 2030, aşa cum preşedintele Maia Sandu a propus, Republica Moldova va fi în Uniunea Europeană alături de România. În sine, este un moment extrem de important pentru istoria naţională a României”, a adăugat secretarul general adjunct al NATO.