Mircea Geoană, noi detalii despre războiul din Ucraina

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a reamintit că războiul din Ucraina va fi unul lung și că războaiele sunt imprevizibile prin natura lor, implicând mai multe faze strategice și tactice. Potrivit spuselor sale, dacă armata Rusiei va câștiga războiul, Kremlinul va căuta să extindă conflictul militar.

Este convins că Ucraina și-a câștigat dreptul de a fi o națiune liberă și de a face parte din familia democrațiilor occidentale, considerând că au obligația de a o ajuta pe termen lung.

Vladimir Putin a făcut deja câteva greșeli strategice majore. A crezut că poate ocupa Kievul în câteva zile; a vrut mai puțin NATO, iar Finlanda și Suedia ni se vor alătura; a crezut că Occidentul va fi divizat și că americanii și Uniunea Europeană vor avea alte priorități.

Se înșeală din nou. Tonul triumfalist al conferinței sale de presă nu este altceva decât propagandă. El dorește să transmită un mesaj mai optimist publicului său înainte de alegerile din Rusia.

La NATO, am spus întotdeauna că acesta va fi un război lung, că războaiele sunt imprevizibile prin natura lor și că într-un război lung există mai multe faze strategice și mai multe faze tactice. În cele din urmă, Vladimir Putin a uitat să menționeze că a pierdut 300.000 de soldați în aproximativ șase sute de zile de conflict”, a declarat el pentru publicația franceză „Les Echos”.

Rusia a reușit să reînvie o economie de război

Mircea Geoană a avertizat, totodată, că lunile următoare vor fi dinamice, chiar dacă este iarnă, însă fără o dezvoltare masivă de ambele părți.  În ceea ce privește Europa și Statele Unite ale Americii, el a subliniat că s-a investit prea puțin în apărarea și producția industrială. Acest aspect nu afectează doar Ucraina, ci reprezintă și o problemă pentru apărarea Europei.

Prin urmare, NATO a pus la punct un plan pentru adaptarea producției militare, iar Uniunea Europeană încearcă să remedieze fragmentarea excesivă a pieței industriale militare din Europa.

Conform lui, națiunile aliate vor investi mai mult în apărare. Există eforturi pentru a fi previzibili în comenzile cu producătorii. Va dura ceva timp până când se va reveni la o situație mai normală. Situația actuală este un semnal de alarmă strategic pentru Europa. Acesta a avertizat, de altfel, că Rusia a reușit să reînvie o economie de război.

„Considerăm că lunile următoare vor fi dinamice, în ciuda iernii, dar fără o dezvoltare masivă de ambele părți. Ucrainenii au reușit, fără a avea o flotă, să scoată flota rusă din Crimeea și să o ducă la Novorossiisk, de cealaltă parte a Mării Negre. A fost un succes!

Același lucru este valabil și pentru prezența lor de cealaltă parte a râului Nipru, sau pentru faptul că, cu ajutorul asigurătorilor, au creat un coridor pentru exportul de cereale. (…) Războiul are un preț, iar noi trebuie să acționăm în solidaritate. La rândul său, Rusia a reușit să reînvie o economie de război”, a explicat secretarul general adjunct al NATO.

NATO păstrează colaborarea cu Ucraina

Potrivit spuselor sale, în prezent, există o coordonare foarte sistematică între NATO și Ucraina, oferind vizibilitate în ceea ce privește nevoile, stocurile și transferurile. El a evidențiat necesitatea studierii legăturilor dintre echipamentele militare tradiționale, utilizarea spațiului și tehnologiile cibernetice, precum și contribuția actorilor privați care sprijină Ministerul Apărării din Ucraina.

Mircea Geoană a subliniat că actorii nestatali, implicați în dezvoltarea și utilizarea dronelor de mici dimensiuni, schimbă regulile jocului. Acum, asistăm la o cursă către front, la fiecare cinci sau șase luni, cu noi tehnologii sau utilizări ale dronelor. De aceea, este responsabilitatea statelor aliate să învețe lecțiile din acest conflict.

„În prezent, avem o coordonare foarte sistematică cu ucrainenii. Avem vizibilitate în ceea ce privește nevoile, stocurile și transferurile. O agenție de achiziții, cu sediul în Luxemburg, face achiziții comune pentru a reduce prețurile și a găsi resurse suplimentare.

Acest lucru funcționează foarte bine. Vom înființa un centru de „lecții învățate” în Polonia. Va fi interesant de văzut cum acest război, care este în același timp foarte clasic și foarte modern, va schimba modul în care se echipează fiecare membru al Alianței”, a precizat oficialul român.