Românii, alături de aliați, vor să transforme baza de la Câmpia Turzii într-un mic Ramstein a susținut secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană. El a vizitat duminică Baza Militară Aeriană 71 „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, unde s-a întâlnit cu militari români, americani și britanici.
Mircea Geoană că a constatat modernizarea accelerată a infrastructurii și a capabilităților din bază și adaugă că NATO va susține, cu finanțare din fonduri comune, continuarea procesului în următoarea perioadă.
Solidaritatea și cooperarea strânsă cu aliații este esențială
„Având în vedere noua filosofie a posturii NATO, de apărare și descurajare, Trupele de la Câmpia Turzii, într-un adevărat spirit al interoperabilității aliate, contribuie la integrarea și coerentizarea misiunilor de descurajare, poliție aeriană, instruire și exerciții.
Forțele aeriene române, alături de aliați, își propun să transforme baza de la Câmpia Turzii într-un <mic Ramstein>”, a scris pe Facebook Mircea Georană.
Acesta susține că, în aceste vremuri, când ne confruntăm cu provocări complexe și incerte, solidaritatea și cooperarea strânsă cu aliații este esențială.
Ramstein Air Base este cea mai mare bază militară nord americană a Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii și NATO în afara granițelor SUA. Baza este situată la circa 1 km est de Ramstein-Miesenbach și 10 km vest de Kaiserslautern in Renania-Palatinat, Germania.
Reuniune a miniştrilor apărării din NATO extrem de importantă
În urmă cu câteva zile, secretarul general adjunct al NATO a vorbit despre reuniunea Alianței la nivel de miniştri ai Apărării, desfăşurată la Bruxelles.
,,Am încheiat o reuniune a miniştrilor apărării din NATO extrem de importantă. Două zile de discuţii intense privind pregătirea Summitului NATO de la Vilnius, de la jumătatea lunii iulie. În primul rând, am avut în vedere modernizarea şi consolidarea posturii NATO de apărare şi descurajare.
Am abordat, de asemenea, subiectul important al întăririi bazei industriale de producţie militară şi de apărare transatlantică şi, bineînţeles, sprijinul nostru pentru Ucraina.
Prima sesiune a fost cea în formatul Comisiei NATO-Ucraina, cu participarea ministrului de Apărare al Ucrainei, Oleksii Reznikov, şi a Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borell. Conform ultimelor informaţii, forţele ucrainiene au intensificat operaţiunile de-a lungul liniei de front şi fac progrese constante, dar se confruntă cu un teren dur, trupe ruseşti bine fixate în teatru şi lupte aprige.
Aliaţii au promis, în acelaşi context, un sprijin sporit prin pachetul cuprinzător de asistenţă al NATO, aducând contribuţii şi angajamente care, împreună, vor reprezenta o contribuţie importantă la rezilienţa Ucrainei pe termen scurt, mediu şi lung”, a spus Geoană.