În contextul războiului din Ucraina, cooperarea statelor din regiunea Mării Negre cu partenerii globali de tehnologie este esențială, afirmă secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, după o întrevedere cu reprezentanții Amazon Web Services.

Cooperarea cu partenerii globali de tehnologie este esențială

„Proiectele de succes și cu beneficii pentru cetățeni sunt, de cele mai multe ori, cele în care instituțiile și mediul de afaceri colaborează. Așa cum s-a convenit și în cadrul Summit-ului de la Madrid, extinderea colaborării cu mediul de business are în vedere apărarea împotriva amenințărilor cibernetice și sporirea inovației tehnologice”, scrie pe Facebook Mircea Geoană.

El arată că, în acest context, a avut o întâlnire cu reprezentanții Amazon Web Services, „pionieri la nivel global în domeniul cloud computing și una din cele mai inovatoare companii din lume, cu peste 200 de servicii, de la AI / ML până la Quantum computing”.

„AWS este prezentă și în România, unde își crește investițiile și își implementează programele globale în domeniul inovării în sprijinul universităților, IMM-urilor, start-up-urilor și instituțiilor publice, susținând agenda digitală națională. În contextul războiului din Ucraina, cooperarea statelor din regiunea Mării Negre cu partenerii globali de tehnologie este esențială pentru creșterea gradului de reziliență, securitate și pentru asigurarea continuității serviciilor digitale în condiții disruptive”, încheie oficialul NATO.

Piața globală de cloud computing va depăşi 1,5 trilioane de dolari în 2023

Potrivit celei mai recente analize, piaţa globală de cloud computing va ajunge, în acest an, la o valoare de aproape 484 miliarde de dolari, de la circa 369 miliarde de dolari, cât valora în 2021.

Previziunile pentru 2023 arată o dimensiune ce va depăşi 1,5 trilioane de dolari. Pe fondul acestor estimări, rata de creştere anuală compusă a acestei pieţe ar urma să fie de 15,7%.

„Simplificând, cloud computing este furnizarea de servicii de calcul prin intermediul internetului. Aceasta presupune stocarea şi accesarea datelor şi programelor online, în loc de a le stoca pe un server local sau pe un hard disk. Unul dintre principalele avantaje ale cloud computing-ului este acela că sporeşte mobilitatea. Dar pentru a funcţiona, cloud computing are nevoie de centre de date uriaşe care consumă multă energie electrică”, a spus analistului eToro, Bogdan Maioreanu.