Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a vorbit despre un eventual pericol nuclear sau chimic în contextul războiului din Ucraina. Oficialul Alianței a precizat că există „multă anxietate şi uneori chiar şi teamă” în privința acestui subiect, dar dă asigurări că NATO nu vede riscuri iminente de utilizare a acestor tipuri de arme.
Secretarul general adjunct al NATO a precizat că NATO va continua să fie alături de Kiev în acest război. De asemenea, acesta a vorbit și despre activarea apărării NBC (n.r. nuclear, chimic, biologic, radiologic) în NATO.
Mircea Geoană, despre un eventual pericol nuclear sau chimic
„Decizia NATO de a avea capabilități pentru acest tip de pericole – nuclear, chimic, biologic, radiologic, este acronimul pentru aceste patru tipuri de riscuri – a fost luată la Summitul de la Praga din 2002, când România a fost invitată la NATO – îmi aduc aminte că eram ministrul de externe și am fost acolo. Deci acest lucru nu este nimic nou pentru NATO.
Este o componentă, este un domeniu în care noi suntem pregătiţi şi în care, în mod recent, datorită situaţiei din Ucraina, am decis să mergem la un nivel de pregătire mai înalt şi de aceea, ceea ce facem acum pentru ţările NATO şi pentru Ucraina este de a fi pregătiţi pentru o eventualitate pe care nu o vedem ca fiind iminentă.
Vreau să spun încă o dată pentru că există multă anxietate şi uneori chiar şi teamă, eu o înţeleg, ca român, dar ca lider al NATO vreau să spun că nu vedem riscuri iminente de utilizare a acestor tipuri de arme, dar pentru că NATO este o alianţă defensivă şi anticipativă, nu avem cum să nu luăm în calcul şi astfel de potenţiale riscuri, deci într-un fel, cea mai bună modalitate de a descuraja este de a fi pregătit întotdeauna pentru orice eventualitate”, a declarat Mircea Geoană la Digi 24.
Ucraina primește mai multe blindate și armament
Întrebat dacă NATO poate să livreze armament mai greu Ucrainei, secretarul general adjunct al NATO a precizat că NATO va livra Ucrainei, în această a doua etapă a războiului, arme, blindate și capabilități moderne care pot atinge ținte aflate la distanțe mai mari.
„Aliații din NATO continuă să sprijine Ucraina în războiul drept și just pe care aceștia îl poartă împotriva invadatorului rus ceea ce înseamnă că intrarea într-o altă etapă a războiului, cu altă configurație, cu alte necesități înseamnă că Ucraina are nevoie de sprijin și primește sprijin: mai multe blindate, mai multe echipamente, mai multe capabilități de a putea atinge obiective și ținte la distanță mai lungă”.
A doua parte a războiului din Ucraina va fi una diferită
„Dacă prima parte a războiului pe care am văzut-o cu toții – Javelins și arme anti tanc, această parte a războiului va fi diferită în calitatea și consistența acestuia. Deci este firesc ca noi să ajutăm Ucraina pentru această etapă a războiului”, a spus el.
Mircea Geoană a precizat că NATO este dispus să rămână alături de Ucraina „atât cât va fi nevoie de noi”.
„Aplaud determinarea și modul în care Zelenski și liderii armatei ucrainene definesc obiectivul lor pentru a înfrânge definitiv Rusia – este și aici o schimbare importantă în care Ucraina își vede șansele. Suntem pregătiți ca războiul să dureze iar noi, aliații NATO suntem pregătiți să rămânem cu Ucraina atât cât va fi nevoie de noi”, a precizat Geoană.