Mircea Geoană susține că ar putea candida doar ca independent la prezidențiale
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO și fost președinte al PSD, declară că în eventualitatea în care va candida pentru funcția de președinte al României, va face acest lucru independent, deoarece se consideră independent de partidele politice.
Geoană susține că a trecut de acel moment al carierei sale. Totuși, el precizează că are convingeri economice care merg mai degrabă către tabăra liberală.
Aici, oficialul NATO a subliniat importanța existenței unui sector privat puternic.
„Eu nu mai sunt în niciun fel de pătrăţică politică clasică din România, nu mai sunt, am trecut de acel moment. Eu sunt, în continuare, un om profund social în convingerile mele. Finalitatea politicii şi a tot ce face, şi a businessului este ca oamenii să trăiască mai bine, să fie mai puţină sărăcie. (…)
Sunt lucruri sociale. Cred cu tărie că orice faci are o dimensiune socială. Şi dimensiunea creştină e o dimensiune socială. Convingerile mele economice sunt mult mai liberale, cred că, dacă nu avem sector privat puternic şi să lăsăm antreprenorii să-şi facă treaba, să nu mai schimbi Codul Fiscal odată pe lună că ţi se năzare ţie”, a declarat Mircea Geoană.
Geoană nu mai vrea să se încadreze în șabloanele de partid
Totodată, Geoană susține că este profund conservator. Oficialul NATO se simte eliberat de șabloanele partidelor politice. Totodată, el se declară independent de partide și mai liber să își exprime convingerile reale.
„Şi da, sunt profund conservator. Este vreo contradicţie, simţiţi în mine că este vreo chestiune electorală ca să fac cu ochiul la PSD sau la liberali sau la cineva? Nici gând! Ăsta sunt eu.
Şi marele avantaj şi fericirea pe care o trăiesc este aceea că pot, în sfârşit, să spun cine sunt eu cu adevărat, în ce cred, fără să fiu obligat să mă duc în şablonul unui partid, în nevoile unui partid sau în aşteptările electorale ale unui alt partid. (…) De asta cred că şi în sondaje lumea se uită la mine şi la genul ăsta de profil cu mai multă deschidere pentru că simt că, de fapt, nu sunt prizonierul.
Eu, când spun că, dacă voi candida, voi candida independent, eu nu spun că… eu sunt mai degrabă independent de partide. Nu înseamnă că nu voi lucra cu ele. Voi avea nevoie de majorităţi, de prim-miniştri, de miniştri buni. Nu este niciun fel de supărare acolo şi le respect munca”, a afirmat Mircea Geoană, petnru Antena 3 CNN.
Reprezentantul NATO consideră că doar un candidat independent are șanse la prezidențiale
Geoană a vorbit și despre momentul în care își va încheia mandatul actual în cadrul NATO.
„Eu am fost la partid, ce să mai caut la partid? Eu am spus şi o spun încă o dată: pe toate cifrele, pe toate sondajele, în clipa de faţă un candidat independent care poate să reprezinte întreaga naţiune, nu doar un partid, are o şansă mai mare să câştige prezidenţialele decât un candidat de partid”, a mai spus Geoană.
El consideră că un candidat care să fie susținut atât de PNL, cât și de PSD, nu ar influența în mod esențial intențiile de vot ale cetățenilor români
„Nu, pentru că oamenii aleg un personaj politic, ca şi preşedinte, nu un candidat de partid”, a adăugat el.
Fostul PDS-ist a precizat că în timpul mandatului NATO nu poate anunța o candidatură la prezidențialele românești.
„Atâta vreme cât sunt la NATO, nu am cum să fac un astfel de anunţ şi nu este corect faţă de meseria şi jobul meu să fac un astfel de lucru. Vorbind acuma despre calendar, că e o discuţie foarte mare despre succesorul lui Jens Stoltenberg la şefia NATO, încă o dată o spun, singurul lucru pe care nu l-am face, Jens şi cu mine, este să ne alegem succesorii.
Este treaba aliaţilor, dânşii trebuie să-şi găsească candidatul, consensualizat, sperăm cât mai repede, pentru a putea merge la Summit-ul de la Washington în condiţii şi să putem anunţa în timp util cel care va conduce”, a explicat Mircea Geoană.
Jens Stoltenberg își va termina mandatul de secretar general al NATO pe 1 octombrie
Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO, a comunicat că Jens Stoltenberg, liderul Alianței, își va încheia mandatul la 1 octombrie. Ceremonia de încheiere a mandatului acestuia este programată pentru data de 30 septembrie.
„Chestiunea care nu se poate întâmpla în această toamnă este ca Jens Stoltenberg şi eu, adjunctul domniei sale, să plecăm în acelaşi timp.
El pleacă la 1 octombrie. Deci eu, pentru a putea să asigurăm continuitate şi succesiune la vârful Alianţei, va trebui să plec fie mai devreme, fie mai târziu. Ambele variante sunt astăzi pe masă”, a precizat Geoană.
Nu a oferit detalii cu privire la momentul exact când își va încheia mandatul în funcția deținută la NATO, fie înainte, fie după plecarea lui Stoltenberg din funcție.
„Nu voi pleca odată cu secretarul general, voi pleca mai devreme, la momentul oportun, sau mai târziu, la momentul în care, cu noul secretar general, vom conveni că este momentul să recrutăm un al doilea om doi.
Dacă aceasta este şi utilă din punct de vedere politic şi eventual electoral, asta e o chestiune pe care doar opinia publică o poate judeca”, explicat Geoană.