„Este clar că suntem într-o perioadă care va rămâne foarte volatilă şi foarte plină de neprevăzut. Crezi că ai scăpat de pandemie şi vine războiul, crezi că războiul se stabilizează, dar apare o criză financiară. În spate este o revoluţie tehnologică fără precedent. Trebuie să fim pregătiţi ca societate, ca cetăţeni, ca şi companii, ca şi guverne şi autorităţi publice, civice sau private, să trăim într-o perioadă de incertitudine pronunţată.”, a declarat acesta.
Trebuie păstrat un echilibru între securitatea economică și competitivitate
Mircea Geoană a subliniat că securitatea economică este extrem de importantă în această perioadă, însă trebuie să rămână în echilibru cu competitivitatea.
„Ceea ce vedem că se întâmplă, inclusiv în România, inclusiv în Europa, NATO şi la nivel mondial, este o nouă relaţie între securitate şi economie. Securitatea economică, rezilienţa în sens larg, devine un element pe care guvernele şi sectorul privat încep să îl cuantifice într-un fel. Aş spune că zona energiei este cea mai complexă din toate aceste alte sectoare economice care se află în faţa aceleiaşi dileme: cât de mult sacrific profitabilitate pentru securitate economică?
În zona energiei există un lucru şi mai complex pentru că trebuie să găsim un just echilibru în problema securitate versus competitivitate, dar trebuie să avem un răspuns şi cu referire la sustenabilitate, şi avem o revoluţie a tehnologiilor verzi, dar şi un element de volatilitate suplimentară faţă de orice alt sector. Deci, ai o situaţie complexă în care competitivitatea şi securitatea, sustenabilitatea şi volatilitatea trebuie să găsească un răspuns, de unde şi complexitatea tratării acestui subiect.
Să nu credem cumva că riscurile cu privire la situaţia energetică şi a costurilor energiei s-au terminat odată cu trecerea iernii. Am avut noroc de o iarnă relativ blândă, am avut noroc că la nivelul economiei chinezeşti a existat o încetinire pronunţată şi cererea a fost mai redusă. Nimeni nu ne poate garanta că o să avem o vară foarte călduroasă şi iarna viitoare foarte friguroasă. Iar China ia măsuri pentru a începe să crească economic, din nou, deci cererea va fi foarte mare şi acolo. Toate semnalele pe care le dăm şi noi de la NATO, dar şi agenţiile specializate de la nivel internaţional, spun să nu ne culcăm pe-o ureche, greul încă nu a trecut. Războiul energetic continuă.”, a spus el, potrivit Antena 3 CNN.
România are șansa să se afirme pe plan economic
Secretarul general adjunct al NATO a adăugat că decuplarea Rusiei de la economia europeană reprezintă o șansă ca România să se afirme.
„În al doilea rând, pentru cazul României, pentru prima dată, datorită decuplării Rusiei de economia europeană şi de politica europeană, asistăm de fapt la un început de şansă de a respira regional pentru că până acum eram încercuiţi de interesele ruseşti în domeniul energiei. Derusificarea sistemului energetic european este o şansă formidabilă pentru ca România să îşi pună atuurile în valoare.
Dar pentru asta este nevoie de o capacitate de guvernanţă în sectorul public şi în cel privat la cote pe care, trebuie să recunosc ca român, nu cred că le-am avut nici de o parte, nici de alta, la nivelul solicitat.
În al treilea rând, există în acest moment o reconfigurare a sistemului energetic mondial. Această relaţie între tranziţie ecologică şi perioada de graţie pe care încă o avem, discuţiile din Europa, ne face să fim într-o perioadă extrem de complexă, iar apelul meu către toţi cei de acasă, dar şi către cei care lucrăm în UE sau în NATO, este să putem să lucrăm un pic mai mult împreună, să lăsăm deoparte din gâlceava tradiţională, pentru că vremurile care ne aşteaptă vor fi în continuare foarte complexe.”, a adăugat Mircea Geoană.