Mircea Geoană, despre situația cumnatului său, Ionuț Costea

Candidatul independent la Președinție, Mircea Geoană, a declarat marți seară că nu știe unde se află exact cumnatul său, Ionuț Costea, condamnat la 6 ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită și localizat vag de autoritățile judiciare în Turcia.

Mircea Geoană a subliniat că nimeni nu este mai presus de lege și că este necesar ca toți fugarii să fie aduși în România pentru a-și ispăși pedepsele. El a menționat că și-a întrerupt de mult timp relația cu cumnatul său și nu a comunicat cu acesta dinainte de plecarea lui din țară.

„Am întrerupt orice relație cu el de mult timp. Nu am vorbit cu el de ani de zile, dinainte de momentul în care a plecat. Doamna Gorghiu și Guvernul României să își facă treaba și să îl aducă înapoi acasă. Chiar îi rog să facă acest lucru”, a mai declarat Geoană.

Poziția lui Geoană privind extrădarea lui Ionuț Costea

Întrebat într-o dezbatere televizată la Antena 3 dacă susține extrădarea lui Costea pentru executarea pedepsei, Mircea Geoană a răspuns afirmativ, explicând că „nimeni nu e mai presus de lege” și că nu ar trebui să existe clemență pentru niciun fugar.

Geoană a adăugat că rudele sunt date de soartă și nu pot fi alese, reiterând că nu aprobă acțiunile lui Costea și că susține aducerea acestuia în România.

„Da, şi nu există nicio persoană … Cum să spun? Neamurile ţi le dă Dumnezeu, nu le alegi. Nimeni nu e mai presus de lege, niciun fel de clemenţă pentru nimeni, nici pentru el, nici pentru Ghiţă Sebi, nici pentru nimeni care încearcă să scape de legea românească. Clemenţă zero pentru aşa ceva”, a declarat Geoană.

Costea, condamnat la 6 ani de închisoare

Ionuț Costea, fost președinte al Eximbank și cumnat al lui Mircea Geoană, a fost condamnat în mai 2023 la 6 ani de închisoare pentru implicarea sa într-o schemă de corupție legată de plata lucrărilor pentru tronsonul de cale ferată București-Constanța.

Acesta a fost acuzat de complicitate la luare de mită, legată de oferirea unor sume mari de bani de către compania austriacă Swietelsky pentru obținerea unor contracte de construcție și asigurarea plății lucrărilor efectuate.

Costea a părăsit țara după condamnare, iar autoritățile române l-au dat în urmărire internațională pe 29 mai 2023. În ianuarie 2024, a fost localizat în Turcia, dar fără a se cunoaște adresa exactă.

Pe 21 mai 2024, ministrul justiției Alina Gorghiu a declarat că procedura de extrădare a lui Costea este în desfășurare, dar nu există o dată exactă la care acesta va fi readus în România.

Ulterior, la 1 octombrie, Gorghiu a explicat că procedurile nu pot avansa, întrucât Interpolul nu a furnizat o locație exactă pentru Costea în Turcia, ceea ce complică demersurile de extrădare.