Fostul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că prăbușirea Ucrainei ar fi un dezastru pentru Europa, inclusiv pentru România. Cu toate acestea, el a punctat că țara noastră nu va fi afectată direct de războiul ruso-ucrainean.
România nu va fi afectată direct de război
Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale din 2024, a avertizat că prăbușirea Ucrainei ar reprezenta „un dezastru pentru România și Europa”. Fostul secretar general adjunct al NATO a subliniat că, în cazul în care va ajunge președinte, va menține pacea în România și va evita escaladarea tensiunilor în regiune.
Geoană a afirmat că este „absolut convins” că România nu va fi afectată direct de războiul ruso-ucrainean. El a subliniat că principala sa prioritate, dacă va fi ales președinte, va fi să asigure pacea și securitatea țării, fără a implica România în conflict.
Fostul secretar general adjunct al NATO a menționat că războiul din Ucraina se află într-o fază complexă, iar declarațiile din partea Rusiei, inclusiv cele de tip nuclear, fac parte dintr-o strategie de propagandă menită să influențeze opinia publică și democrațiile din regiune.
„Știu asta și de la NATO, și ca viitor președinte, în cazul care voi fi ales, asta va fi prima și principala mea obligație: să ținem țara în pace. Nu-i nimic mai important. E adevărat că războiul din Ucraina este într-o fază un pic mai complexă. E adevărat că și din partea Moscovei sunt declarație extrem de înflăcărate, inclusiv retorică de tip nuclear”, a spus Geoană.
Trebuie evitată escaladarea conflictului și implicarea directă a NATO
Întrebat dacă va continua sprijinul pentru Ucraina, Mircea Geoană a răspuns că va sprijini Ucraina pentru a evita prăbușirea acestei țări, care ar avea efecte devastatoare pentru Europa și România.
Totuși, el a insistat că sprijinul trebuie oferit într-un mod echilibrat, pentru a evita escaladarea conflictului și implicarea NATO într-un război direct cu Rusia.
„Am ținut echilibrul între a sprijini Ucraina, pentru că prăbușirea Ucrainei ar fi un dezastru pentru Europa, inclusiv pentru România, dar fiind atenți să nu mergem către escaladarea unui conflict deja foarte dificil, la un conflict mai mare între NATO și Federația Rusă. Acest lucru l-am învățat la nivelul cel mai înalt. Știu să-l fac și pentru țara noastră și cred că un lider cu astfel de experiență este util nu doar țării sale, este util și echilibrului zonal”, a mai explicat Mircea Geoană la Antena 3 CNN.
Planurile de apărare ale NATO
În calitatea sa de fost secretar general adjunct al NATO, Geoană a subliniat că organizația dispune de planuri solide de apărare în caz de atac, iar România are propriile sale măsuri defensive. În opinia sa, descurajarea și apărarea sunt principalele obiective ale NATO, iar susținerea armatei române rămâne o prioritate.
„Evident că NATO are planuri de apărare în caz că vom fi atacați. Normal să fie un plan de apărare. Și România are planuri de apărare specifice. Armata Română, care va trebui să fie susținută în continuare, are și dânsa rolul său într-un astfel de scenariu, dar la noi la NATO, principala obligație este de descurajare și apărare”, a mai spus Mircea Geoană.