Mircea Geoană a vizitat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI Bucuresti, unde s-a întâlnit cu Adrian-Victor Vevera, șeful institutului. Oficialul NATO a avut cuvinte de laudă la adresa colectivului care lucrează în institut.
Mircea Geoană a lăudat colectivul institutului
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vizitat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București. El s-a întâlnit cu șeful ICI, Adrian-Victor Ververa și colectivul care lucrează aici. Geoană a declarat că La ICI – București este un grup de oameni de excepție, alături de care ar vrea să încerce să facă din România – „o națiune inovatoare”.
„La NATO conduc boardul de inovare, care cuprinde structurile militare, intelligence, partea politică și partea civilă, unde lucrăm cu industrii de la AI la Quantum și biotehnologii, la partea de spațiu, de cyber, tot ce înseamnă tehnologii cu dublă întrebuințare. Cred că având aici un grup de oameni de excepție și cu multă experiență, aș vrea să facem echipă și mă ajutați să facem din România – „innovation nation”. Este un domeniu care poate fi unit cu diaspora românească. Avem nevoie de toți românii, toate româncele, indiferent unde s-ar afla, din Sydney până în Boston, din Frankfurt până la ICI, suntem o singură echipă și trebuie să ne punem cu toții la treabă” a susținut Mircea Geoană, secretarul general.
Geoană a primit invitație și pentru anul viitor
În contextul vizitei, directorul general al ICI București, Adrian – Victor Vevera, i-a adresat lui Mircea Geoană mulțumiri pentru participarea la primele două ediții (2022 și 2023) a International Conference on Cyber Diplomacy. Șeful ICI a extins invitația pentru următoarea ediție de anul viitor. Ea va avea loc în aceeași săptămână cu a opta ediție a Critical Infrastructure Protection Forum. Totodată, Adrian-Victor Vevera a descris atât proiectele de cercetare aflate în derulare, cât și viitoarele direcții de dezvoltare.
Directorul ICI București a spus: „Am încercat să ne axăm pe zonele care sunt mai aproape de viața de zi cu zi. Am păstrat zona de inovare și cercetare fundamentală, având în continuare laboratoarele și departamentele care lucrează în această arie. Însă, totodată, ne-am orientat către zona de noi tehnologii, zona de blockchain, folosirea acestuia ca parte de criptare în comunicații. Avem proiecte în zona de NFT-uri pe care am dezvoltat-o și la nivel instituțional, având în dezvoltare NFT-uri cu utility. Mai mult decât atât, am aplicat cu succes pentru finanțare atât la nivel european, NATO, cât și internațional, dovadă a faptului că proiectele pe care le dezvoltăm au un impact pozitiv asupra societății, livrând rezultate durabile”.
Șeful ICI București a mai spus că această vizită demonstrează angajamentul instituțiilor pentru promovarea cercetării și inovației. Acest lucru subliniază importanța colaborării strânse dintre instituții. El a mai spus că ICI București își continuă misiunea de a susține excelența în cercetare și inovare, pentru dezvoltarea economiei bazate pe cunoaștere în România și pentru o mai bună integrare în spațiul european și internațional de cercetare.