Comentariile lui Mircea Geoană au vizat și alte declarații. Marcel Ciolacu a comentat că ar fi așteptat ca secretarul general adjunct al NATO să se ocupe de chestiuni legate de securitate și războaie, nu să lanseze cărți.
Premierul s-a declarat convins că reprezentantul NATO va candida la alegerile prezidențiale. Critici la adresa secretarului general adjunct al NATO au venit și din partea lui Remus Pricopie, rectorul SNSPA, și din partea unor jurnaliști.
Mircea Geoană a subliniat că răspunsul la critici ar fi să citească cartea sa și să înțeleagă contextul. El a clarificat că se concentrează pe munca sa la NATO. Acesta a subliniat că nu amestecă activitatea politică națională cu cea internațională.
Răspunsul lui Mircea Geoană la comentariile lui Marcel Ciolacu
„Răspunsul meu e să citească cartea mea. Cred că nu le-ar strica o lectură. Faptul că un lider politic important la nivel NATO sau la nivel național își face treaba serios, cum o fac aici la NATO, nicio secundă nu am amestecat cele două paliere.
Am o treabă de făcut la NATO, suntem aici într-o echipă care pregătește un summit decisiv pentru viitorul alianței noastre, nu amestecăm lucrurile deloc”, a arătat acesta.
Mircea Geoană a menționat că prezentarea cărții fac parte din obligațiile unui autor. El a menționat că acest lucru nu are legătură cu planurile sale viitoare.
Liderul NATO a explicat când va face anunțul despre alegerile prezidențiale
Geoană a asigurat că va face orice anunț oficial și clar atunci când va avea intenții politice. Până atunci, se dedică cu aceeași pasiune și energie misiunii sale la NATO. Acesta a ținut să arate că a făcut acest lucru în ultimii cinci ani.
„A, dacă cineva consideră că aparițiile mele publice indică și altceva, asta e problema dânșilor, nu e problema mea. Iar atunci când lansezi o carte (…), faci un book tour. Orice autor își face datoria de a prezenta cartea. Voi continua să o prezint. Nu are nimic de a face cu planurile actuale sau cu planurile de viitor.
Deci să se relaxeze, pentru că atunci când mă voi hotărî am să o fac explicit, oficial și neechivoc. Iar până atunci am o treabă de făcut la NATO și mi-o fac cu același entuziasm și energie cum mi-am făcut-o în ultimii 5 ani de zile”, a declarat Mircea Geoană, la Europa FM.
Alegerea șefului statului este opțiunea românilor
Mircea Geoană a respins ideea că ar exista o influență externă în decizia românilor cu privire la alegerea președintelui. El a subliniat că aceasta este o decizie suverană a poporului român. În opinia sa, speculațiile despre „binecuvântări” din exterior nu au fundament în realitate.
„Eu cred că este acut complex de provincialism în foarte multe locuri din România. Nu cineva din afară decide pe cine vor alege românii. E o decizie pentru care aceștia au toată libertatea să o facă. Ideea că există ‘binecuvântări’ de afară sau că există forme subterane de susținere, acest lucru nu corespunde realității”, a comentat acesta.
Destinul României nu se hotărăște în afara țării
Liderul NATO a admis că unii lideri sunt mai cunoscuți și mai apreciați la nivel global. Cu toate acestea, el a subliniat că destinul României este hotărât de către români, nu de către factori externi.
Mircea Geoană a subliniat importanța suveranității naționale și a liberului arbitru al poporului român în alegerea liderilor lor.
„A, că cineva este mai cunoscut, că cineva este apreciat, influent, face parte dintr-o echipă de leadership global, acest lucru este evident. Însă vreau să descurajez pe cei care cred că destinul României se hotărăște în afară.
România este influențată de evenimentele globale, dar deciziile sunt ale noastre, sunt suverane, naționale. În mod evident, românii vor vota președintele”, a precizat Geoană.