Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, exprimă încrederea că statele membre ale Alianței vor găsi un consens înaintea summitului din iulie privind succesiunea lui Jens Stoltenberg.
Mircea Geoană evidențiază importanța unei decizii unite și rapide în privința noului secretar general al NATO
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, aduce o perspectivă optimistă și determinată în privința găsirii unui consens cu privire la succesorul lui Jens Stoltenberg înaintea summitului NATO din iulie de la Washington. El evidențiază că principalul obstacol nu constă în diversitatea candidaturilor, ci în timpul limitat de care dispun statele membre pentru a ajunge la un acord comun.
Într-un interviu acordat postului Europa FM, Geoană a subliniat importanța găsirii unei soluții înainte de summit pentru a asigura o tranziție eficientă și fără întreruperi la nivelul conducerii NATO.
„Secretarul general a mai avut anul trecut încă o solicitare din partea aliaților să mai rămână un an de zile. Eu sunt absolut convins că aliații vor ajunge un consens în timp util, înainte de summit.
Este important să consensualizăm această decizie, e decizia aliaților, dar sunt convins că până la summit lucrurile acestea se vor rezolva, vom avea un nou secretar general. Vom avea, în perioada următoare, și un nou adjunct al secretarului general, pentru că și poziția mea se va vacanta atunci când voi pleca și eu”, a declarat Mircea Geoană.
Secretarul general adjunct al NATO a confirmat că atât Jens Stoltenberg, cât și el însuși, sunt hotărâți să nu părăsească simultan funcțiile, subliniind astfel dorința de a asigura continuitatea și stabilitatea organizației într-o perioadă de tranziție.
Geoană a evidențiat importanța unei coordonări eficiente între deciziile referitoare la noul secretar general și la poziția de adjunct, pentru a asigura o conducere coerentă și eficientă în cadrul NATO.
Geoană și determinarea de a asigura continuitatea și coeziunea în conducerea NATO
Mircea Geoană a exprimat încrederea că statele membre vor ajunge la un consens înaintea summitului. El a subliniat importanța unei decizii unite și rapide pentru a desemna un nou secretar general, care să fie adoptată prin consens și anunțată la summitul de la Washington.
Geoană a evidențiat că este esențial să se transmită un semnal de unitate și să se acționeze rapid, dat fiind timpul limitat și apropierea summitului NATO.
”Sunt convins că vom găsi consens. Care va fi acest consens? Este cel care va putea să întrunească cele 32 de voci ale aliaţilor noştri. Restul, calcule, speculaţii, comentarii publice pot fi făcute, dar din punct de vedere al realităţii acestei perioade este că avem nevoie de un secretar general nou, adoptat prin consens şi care să fie anunţat la summitul de la Washington.
Cred că este foarte important să avem un semnal de unitate şi într-un fel, nu e nimic nenatural să existe mai multe candidaturi, nu asta este problema, problema este că timpul e scurt şi summitul bate la uşă, avem nevoie de o decizie consensualizată cât mai rapid cu putinţă”, a transmis Geoană.
În ceea ce privește implicarea președintelui României, Klaus Iohannis, în cursa pentru funcția de secretar general al NATO, Geoană a evitat să comenteze direct, precizând că susținerea unui candidat este o problemă exclusivă a țărilor aliate.
Cu toate acestea, Geoană a subliniat necesitatea găsirii unui consens care să fie susținut de cele 32 de state membre ale NATO, evidențiind importanța unei decizii rapide și consensuale în contextul apropiatului summit de la Washington.
Președintele Klaus Iohannis a dezvăluit că a discutat despre decizia sa de a candida pentru funcția de secretar general al NATO în cadrul unei întâlniri cu președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden. Iohannis a confirmat că intenționează să continue dialogul pe această temă, în urma discuțiilor purtate.
Întrebat despre susținerea președintelui SUA pentru candidatura sa, Iohannis a afirmat că decizia lor a fost de a continua dialogul, fără a oferi detalii suplimentare cu privire la nivelul de sprijin acordat.
Președintele român a explicat că în viziunea sa, existența a doi candidați este benefică și nu slăbește unitatea Alianței Nord-Atlantice, contrar unor speculații în acest sens. Iohannis a subliniat că este important să existe opțiuni multiple pentru a asigura o dezbatere robustă și transparentă în cadrul Alianței.
”Am decis să continuăm dialogul. Au fost unii care au spus că dacă sunt doi candidaţi se rupe unitatea Alianţei. Nici vorbă de aşa ceva!”, a subliniat Iohannis.