Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat joi că „România nu a fost probabil niciodată, în istoria noastră modernă, atât de relevantă strategic” cum este acum.
„Ştiţi cu toţii că aici, la NATO, ne confruntăm cu cea mai severă criză de securitate din ultimele decenii şi cu toţii ne uităm cu îngrijorare, cu mânie şi cu preocupare la războiul pe care Putin l-a declanşat împotriva vecinului nostru, Ucraina.
În timp ce ne concentrăm să ne apărăm aliaţii şi să susţinem Ucraina, nu trebuie să uităm că în paralel cu acest conflict revoluţia tehnologică continuă şi anticipăm că această revoluţie să fie accelerată de acest conflict cu implicaţii şi proporţii importante”, a spus Geoană, într-un mesaj pe care l-a transmis online participanţilor la Gala Smart City Industry Awards, care are loc la Palatul Parlamentului.
Mircea Geoană: România are obligația să investească
El i-a încurajat pe liderii de la nivel naţional şi local, pe liderii din afaceri, pe cei din mediul academic şi din mediul civic, pe românii de acasă şi din străinătate să găsească răspunsuri la problemele legate de securitate, dar care sunt legate şi de dezvoltare economică şi de accelerarea digitalizării, de creşterea rezilienţei şi de „punerea întregului potenţial al României, mai bine, la muncă”.
„România nu a fost probabil niciodată, în istoria noastră modernă, atât de relevantă strategic cum este acum. Acum 18 ani aderam la NATO. O să fim în continuare cheie şi ancoră în NATO şi în Uniunea Europeană, dar avem o obligaţie să investim ca această relevanţă strategică să se transfere şi în relevanţă geoeconomică, dezvoltare şi prosperitate, iar oraşele inteligente, localităţile, comunităţile care sunt dinamice şi care îşi înţeleg şi vulnerabilităţile, dar şi potenţialul sunt cheia acestui succes”, a încheiat Geoană.
Ministrul Afacerilor Externe, despre consolidarea NATO pe Flancul Estic
Pe de altă parte, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, care a participat, joi, la reuniunea miniştrilor de externe ai Formatului Bucureşti 9 (B9), a subliniat impactul negativ al acestei crize generate de Rusia asupra securităţii în Vecinătatea Estică a Alianţei, în special asupra regiunii Mării Negre, şi la nivel european şi euroatlantic.
În acest context, ministrul de Externe a evidenţiat că, raportat la noua realitate de securitate, este necesară transformarea şi consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul Estic şi la Marea Neagră.
„Ministrul Bogdan Aurescu a salutat deciziile summitului extraordinar NATO din 24 martie, în special privind crearea celor patru Grupuri de Luptă, inclusiv cel din România, dar şi cele privind adaptarea pe termen lung a posturii NATO şi a evidenţiat că perioada următoare este deosebit de importantă pentru avansarea proiectelor strategice ale Alianţei, inclusiv din perspectiva deciziilor care vor fi luate la Summitul NATO de la Madrid din luna iunie.
Bogdan Aurescu a apreciat că înfiinţarea Grupului de Luptă din România contribuie la întărirea securităţii pe întregul Flanc Estic şi la asigurarea unei abordări unitare, echilibrate şi integrate, de la nordul la sudul acestuia. În egală măsură, ministrul Aurescu a arătat că este necesară dezvoltarea de capabilităţi şi de forţe pregătite de răspuns, care să susţină forţele de pe flanc”, informează MAE.