Potrivit unei declarații a secretarului general adjunct al NATO, reuniunea informală a miniştrilor de externe din NATO desfăşurată joi la Oslo a prilejuit discuţii importante, foarte deschise, în pregătirea Summit-ului NATO de la Vilnius din luna iulie. Mircea Geoană a rezumat subiectele importante discutate de către aliaţi.
Mircea Geoană: Ne concentrăm, în acelaşi timp, pentru sprijinul politic şi practic pentru a ajuta Ucraina să învingă în acest război
Printre subiectele importante discutate de către aliaţi se numără: Situaţia din Ucraina şi perspectivele de integrare euroatlantică ale Ucrainei , Sprijinirea partenerilor vulnerabili ai NATO, Balcanii de Vest, Cheltuielile de apărare și Rezilienţa împotriva atacurilor cibernetice, hibride, dezinformării.
Mircea Geoană a subliniat că s-a vorbit despre situaţia din Ucraina şi perspectivele de integrare euroatlantică ale țării.
,,Găsim un consens, sperăm, până la Vilnius, în care să reconfirmăm angajamentul nostru ca Ucraina să devină, la momentul potrivit, un membru al Alianţei, dar să ne concentrăm, în acelaşi timp, pentru sprijinul politic şi practic pentru a ajuta Ucraina să învingă în acest război nedrept provocat de către Federaţia Rusă”, a afirmat el.
Secretarul general adjunct al NATO a declarat că Summit-ul Comunităţii Politice Europene s-a desfășurat cu succes.
,,Mă bucur că la Chişinău, Summit-ul Comunităţii Politice Europene, care s-a desfăşurat, înţeleg cu succes, a avut protecţie NATO. Avioanele AWACS ale NATO au vegheat ca cerul Republicii Moldova să fie liber, liniştit şi liderii europeni să se poată întâlni şi să decidă cu privire la viitorul european al Republicii Moldova”, a spus acesta.
Aliații au mai vorbit despre Balcanii de Vest.
,,Este foarte important prin prezenţa NATO, prin descurajarea celor două părţi implicate de la escaladare, să fim siguri că nu avem un conflict în Est şi un conflict în Vest. Şi mă refer aici inclusiv la geografia României”, a indicat Geoană.
Mircea Geoană susține că industria de apărare din ţările NATO este foarte importantă.
,,2% trebuie să reprezinte baza la care toţi aliaţii trebuie să se raporteze şi sper, ca lider politic şi ca lider politic român, să putem să avem şi dividente în industria de apărare din ţările NATO, de ce nu şi în regiunea noastră şi, de ce nu, chiar şi în România”, a mai precizat numărul doi din NATO.
Despre rezilienţa împotriva atacurilor cibernetice, hibride, dezinformării
,,Este un subiect la care ţinem foarte mult pentru că sistemul nostru democratic are nevoie să reziste dezinformării, intoxicării şi veştilor false care abundă, din păcate, în ultima perioada”, a afirmat Mircea Geoană.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut țărilor NATO să ia decizia de a admite Ucraina la summit-ul lor apropiat de la Vilnius, din luna iulie, spunând că o asemenea evoluție va avea un efect pozitiv pe termen mai lung și pentru Republica Moldova, și pentru Georgia.
Zelenski a făcut apelul în debutul summit-ului Comunității Politice Europene, la Castel Mimi, în apropierea Chișinăului.
„Ucrainenii care promovează cu prețul sângelui valorile europene nu au încă un răspuns pozitiv” , în ce privește aderarea la Uniunea Europeană și NATO, a spus Zelenski, adăugând: „Îmi pare rău că trebuie să exprim aici această dezamăgire în legătură cu faptul că nu avem un răspuns clar”.
Liderii din NATO se întâlnesc pe 11-12 iulie la un summit la Vilnius crucial pentru șansele Ucrainei de apropiere de NATO
Zelenski a spus la summit-ul de la „Castel Mimi” că în timp ce Rusiei „îi este teamă de NATO”, Moscova „încearcă să-i înghită” pe toți cei care se află „în afara spațiului apărat de NATO”, inclusiv R. Moldova, Georgia, dar și Republica Belarus.
„Aici, în Moldova, din fericire nu auzim sirene, raiduri aeriene sau artileria rusă”, a spus Zelenski, dar a atras atenția că Rusia menține trupe în regiunea transnistreană, cerând ca această prezență să fie înlăturată.
„Această situație e tolerată de peste 30 de ani și trebuie să găsim un răspuns”, a mai spus Zelenski.
Summit-ul Comunității Politice Europene descris drept o manifestare de solidaritate diplomatică cu Republica Moldova și Ucraina, în timp ce Kievul pregătește o contra-ofensivă împotriva invaziei rusești.