Mircea Geoană: Nu există semne de amenințare rusă la adresa Suediei și Finlandei

Mircea Geoană

Sursă: Dreamstime

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a anunțat recent că nu există semne de amenințare rusă la adresa Suediei și Finlandei, țări care și-au anunțat dorința de a adera cât mai curând la Alianța Nord-Atlantică.

Mircea Geoană, Secretarul general adjunct al NATO, a transmis recent, vorbind despre războiul din Ucraina, că nu vede nicio amenințare militară imediată din partea Rusiei la adresa Suediei și Finlandei și este încrezător că aceste țări aspirante la statutul de membru NATO vor adera la Alianță în ciuda obiecțiilor Turciei.

Mircea Geoană spune că Finlanda și Suedia vor adera la NATO

Este cunoscut faptul că Finlanda și Suedia au solicitat încă de luna trecută să adere la NATO ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Totuși, cele dou țări nordice se confruntă cu opoziția Turciei. Aceasta le acuză că susțin și adăpostesc militanți kurzi și alte grupuri pe care Erdogan le consideră teroriste.

„Suntem încrezători că Suedia și Finlanda se vor alătura rândurilor noastre”, a transmis vineri, 10 iunie, secretarul general adjunct Mircea Geoană, conform Reuters.

Declarația a fost făcută la Summitul pentru democrație de la Copenhaga. Aici, Suedia și Finlanda au condamnat terorismul și s-au arătat deschise la dialog extins cu Turcia în vederea ajungerii la un consens.

„Aliații au anumite preocupări. Și Turcia are unele îngrijorări care sunt legitime atunci când este vorba de teroriști”, spune Geoană.

Rusia nu amenință cele două țări nordice

Mai mult, Geoană a fost întrebat despre garanțiile de securitate oferite Suediei și Finlandei în perioada de până când vor deveni membre cu drepturi depline ale NATO. Al doilea om din Alianța Nord-Atlantică spus că nu vede niciun risc real pentru aceste țări din partea Rusiei.

„Nu vedem semne din partea Rusiei că ar avea capacitățile sau intenția, în acest moment, de a fi agresivă din punct de vedere militar împotriva acestor două țări aspirante. Putem trata această perioadă cu prudență într-un mod proactiv, dar nu vedem riscuri reale din punct de vedere militar tradițional pentru Finlanda și Suedia”, a mai explicat Geoană.

Finlanda a declarat joi că intenționează să modifice legislația privind frontierele pentru a permite construirea de bariere la granița sa estică cu Rusia, într-o mișcare de consolidare a pregătirii împotriva amenințărilor. De asmenea, Suedia vrea să facă progrese în negocierile cu Turcia pentru a obține acordul Ankarei cu privire la aderarea la NATO, potrivit șefei diplomației din această țară, Ann Linde.

„Cererea noastră a primit un sprijin larg în rândul membrilor NATO. Aspiraţia noastră este ca, în mod constructiv, să facem progrese cu privire la obiecţiile ridicate de Turcia. Suedia va contribui în mod solidar la securitatea întregii Alianţe, inclusiv cea a Turciei”, a spus Ann Linde în Parlamentul suedez vineri.

Cu toate astea, cerințele Turciei de extrădare a unor lideri kurzi nu au fost acceptate de autoritățile de la Stockholm.