Nu este pentru prima dată când șeful diplomație ruse Serghei Lavrov amintește de Republica Moldova în contextul războiului declanșat de Moscova împotriva Ucrainei. Iată cum a explicat situația Mircea Geoană, secretar general adjunct la NATO.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a precizat că amenințările ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la adresa Republicii Moldova, reprezintă o altă încercare de a intimida Chișinăul. Iar în ceea ce privește arsenalul nuclear pe care îl deține Rusia, oficialul NATO a precizat că acest subiect este destul de sensibil, lucru pe care Rusia îl folosește în detrimentul oponenților internaționali.
Nu există riscuri de activarea arsenalului nuclear
„Suntem profund indignaţi și condamnăm retorica Federației Ruse cu privire la dimensiunea nucleară. O mare putere nucleară, Rusia rămâne o mare putere nucleară, are și o responsabilitate, inclusiv atunci când vorbește despre acest lucru. E un lucru sensibil. Ceea ce rușii vor să facă este să ne sublinieze încrederea și să pună o sămânță a îndoielii și a fricii. Și acest lucru trebuie să fim conștienți că îl fac pentru a se juca puţin cu psihologia noastră, ca țări libere și democratice.
În termeni reali, în termeni concreți, în termeni militari, nu vedem din partea Federației Ruse, repet, nu vedem din partea Federației Ruse pregătiri cu privire la o eventuală folosire a acestor arme tactice în Ucraina sau lângă Ucraina. Repet, disproporția de putere între NATO și Federația Rusă este este semnificativă, asimetria de putere în favoarea noastră este foarte, foarte mare. Și Rusia de-abia, de-abia reușește să facă față unui război cu Ucraina.”, a relatat Mircea Geoană.
Amenințările lui Lavrov la adresa Republicii Moldova reprezintă o formă de intimidare
„Cu atât mai puțin au intenția sau interesul să provoace o confruntare și mai mare cu un adversar infinit mai puternic decât Ucraina, care este NATO. De aceea, atenție, foarte, foarte mare. Amenințările lui Lavrov la adresa Republicii Moldova reprezintă o formă de intimidare, o formă de comunicare cu publicul nostru. Și vreau prin voi, printr-o televiziune care în mod constant a prezentat adevărul și a ținut o linie de informare obiectivă a realităților, să spunem că aceste riscuri, militar vorbind, nu le vedem.
Dacă ne putem aștepta la continuarea unei retorici amenințătoare din partea Federației Ruse, cu scopul de a submina încrederea și unitatea noastră. Ah, că Federația Rusă va folosi alte instrumente de război hibrid, atacuri cibernetice împotriva infrastructurilor noastre importante.
Dar cel mai important atac este împotriva unității și coeziunii noastre, ca țări aliate. Și acolo trebuie să avem și noi obligație, ca cetățeni să nu ne lăsăm duși în ceea ce Rusia ar vrea să vadă, un Occident îngrijorat, un Occident speriat, o opinie publică care să nu mai susțină ceea ce avem de făcut, să ne apărăm aliații, să ajutăm Ucraina și să evităm escaladarea unui război într-un război și mai mare.”, a explicat oficialul NATO.