Mircea Geoană, primul în clasamentul încrederii. Cine conduce în Topul notorietăţii

Mircea Geoană

SURSA FOTO: Facebook, Mircea Geoană

Conform unui sondaj recent realizat de INSCOP la comanda News.ro, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, este în fruntea clasamentului încrederii în rândul populației din România. Acesta este urmat de Emil Boc și Victor Ponta în topul preferințelor publicului.

Mircea Geoană, liderul încrederii în urma sondajului INSCOP

Potrivit unui studiu de opinie recent realizat de INSCOP la comanda News.ro, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, se situează în fruntea clasamentului încrederii în rândul liderilor politici din România.

Geoană, cu o cotă de încredere de 37%, este liderul clar al clasamentului, depășindu-i pe Emil Boc și Victor Ponta. Conform sondajului, 37% dintre participanți au declarat că au destul de multă sau foarte multă încredere în Secretarul General Adjunct al NATO.

Emil Boc se află pe locul al doilea în clasamentul încrederii, cu 36.3%, urmat îndeaproape de Victor Ponta, cu 24.9%. De asemenea, în topul încrederii se regăsesc Marcel Ciolacu cu 24%, Nicolae Ciucă cu 20%, și Diana Șoșoacă cu 18.5%.

Ponta conduce în Topul notorietăţii

Pe de altă parte, în ceea ce privește notorietatea, Victor Ponta este liderul incontestabil, fiind cunoscut de 96.4% dintre cei chestionați. Următorul în topul notorietății este Diana Șoșoacă, cu o cunoaștere de 95% din partea respondenților. Marcel Ciolacu, Emil Boc și Mircea Geoană completează primele cinci poziții în acest clasament al notorietății.

Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research, a subliniat că datele sondajului relevă o tendință interesantă în ceea ce privește încrederea populației românești în liderii politici.

Potrivit acestuia, doi lideri care nu sunt implicați direct în viața politică națională, respectiv secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, se află în fruntea clasamentului încrederii. Aceștia ocupă poziții de vârf de peste jumătate de an, indicând o anumită nemulțumire și, în același timp, o preferință consistentă a populației pentru lideri politici neimplicați direct în conducerea țării în acest moment.

De asemenea, Remus Ștefureac a remarcat că liderii politici care conduc partidele de opoziție nu au reușit încă să atingă niveluri foarte ridicate de încredere în rândul populației. În cazul liderului USR, notoritatea este încă sub nivelurile așteptate, chiar dacă se înregistrează o ușoară creștere în comparație cu măsurătorile anterioare.

”Datele relevă că doi lideri care nu sunt implicaţi direct în viaţa politică naţională şi anume: secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, respectiv primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc conduc detaşat în clasamentul încrederii. Cei doi se menţin în vârful acestei ierarhii de peste jumătate de an, ceea ce scoate în evidenţă atât starea de nemulţumire, cât şi o anumită preferinţă consistentă a populaţiei României pentru repere politice neimplicate direct în conducerea ţării în acest moment. Pe de altă parte, nici liderii politici care conduc partidele de opoziţie nu reuşesc deocamdată să atingă niveluri foarte ridicate de încredere, iar în cazul liderului USR, nici de notoritate, chiar dacă e în uşoară creştere în comparaţie cu măsurători anterioare”, afirmă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Cum s-a realizat sondajul INSCOP?

Sondajul realizat de INSCOP Research la comanda News.ro a fost efectuat în perioada 20 – 25 mai 2024. Acesta a fost realizat prin intermediul metodei CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), adică interviuri telefonice. Eșantionul a inclus 1100 de persoane și a fost stratificat pentru a fi reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.

Datele obținute prin intermediul acestui sondaj au fost prezentate și interpretate de INSCOP Research. Eroarea maximă admisă a datelor a fost de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%. Este important de menționat că sondajul a fost realizat cu scopul de a evalua încrederea și notorietatea liderilor politici în rândul populației românești.