O propunere a lui Mircea Geoană, inspirată de modelul finlandez, se dovedește a fi foarte controversată. Deși intenția este de a crește transparența și încrederea în guvern, măsura ar putea avea efecte negative.
Propunerea controversată a lui Mircea Geoană: Publicarea veniturilor românilor
Fostul lider PSD și actualul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a propus o măsură controversată în cadrul ultimei sale cărți, „Bătălia pentru viitorul României”.
Propunerea sa implică obligarea românilor de a-și publica salariile și alte venituri, ceea ce ar însemna un control și o monitorizare sporită din partea statului.
Geoană sugerează ca Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) să publice anual veniturile și taxele tuturor cetățenilor. Această idee este inspirată de modelul finlandez, unde transparența în ceea ce privește veniturile contribuie la încrederea cetățenilor în sistemul de taxe și în guvern.
În Finlanda, cetățenii acceptă să plătească unele dintre cele mai mari taxe din lume, având încrederea că toată lumea contribuie echitabil și că guvernul gestionează corect fondurile publice.
Argumentele aduse de Geoană
Mircea Geoană consideră că această măsură ar putea resuscita spiritul civic și încrederea românilor în guvernanți. El argumentează că transparența veniturilor ar putea contribui la reclădirea încrederii în conducerea țării și la conștientizarea reciprocă a obligațiilor cetățenești.
Conform acestuia, pentru a reconstrui încrederea, este necesar ca fiecare cetățean să înțeleagă ce datorează statului și ce datorează altora în societate.
„Una dintre soluţiile simple care ar putea resuscita spiritul civic şi încrederea românilor în guvernanţi ar putea fi, de pildă, publicarea de către ANAF, anual, a veniturilor şi taxelor tuturor cetăţenilor, aşa cum se procedează în Finlanda. Finlandezii acceptă să plătească taxele cele mai mari din lume pentru că au încredere că şi alţi finlandezi plătesc şi că guvernul foloseşte corect banii.
Reclădirea încrederii românilor în cei care îi conduc nu va fi, cu siguranţă, uşoară, însă trebuie plecat de undeva, de preferinţă chiar de la fundaţia societăţii: să conştientizăm fiecare ce ne datorează statul şi ce ne datorăm unul altuia”, spune posibilul candidat la prezidențiale.
Propunerea lui Mircea Geoană este însă controversată și ar putea întâmpina o serie de obstacole, atât legale, cât și sociale. O astfel de măsură ar putea fi considerată neconstituțională, deoarece ar încălca dreptul la viață privată și confidențialitatea veniturilor.