Mircea Geoană comentează declarația lui Trump

Mircea Geoană a oferit un interviu în care a abordat mai multe teme, printre care și ultimele declarații ale lui Donald Trump.

Potrivit secretarului general adjunct al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), declarațiile fostului președinte american au un iz de campanie electorală.

Acesta a povestit că a lucrat cu Donald Trump în timpul mandatului săi. Pe fond, spune că este o diferență între un șef de stat și un candidat în campanie.

„Unde există un sâmbure de adevăr, poate Trump a spus-o mai apăsat și mai radical, că e anormal ca America să plătească integral securitatea europenilor. Sub această formă de presiune, de negociere mai puternică, mai mulți aliați au început să cheltuiască spre 2%. Cred că și Europa începe să se trezească la noua realitate”, a spus Geoană.

Atenție la încredea în Articolul 5 din Tratat

Totuși, acesta a mai spus că trebuie să se aibă grijă în ceea ce privește nivelul până unde se merge cu acest argument. El avertizează cu privire la o eventuală scădere a încrederii în ceea ce privește Articolul 5 din Tratat.

„Trebuie să fim foarte atenți până unde merge argumentul de a încuraja aliații să cheltuiască cât trebuie și până începem să avem mai puțină încredere în sanctitatea Articolului 5 și în faptul că această alianță funcționează”, a continuat el.

Mircea Geoana, NATO, PSD
Mircea Geoana/SURSA FOTO: Facebook

Interesul SUA să își țină aliații aproape

Mircea Geoană a mai spus că republicanii și democrații își apreciază aliații. Acesta a adăugat că este interesul Statelor Unite ale Americii (SUA) să își țină aliații aproape.

„Și republicanii și democrații apreciază că SUA au atât de mulți aliați și că e în interesul lor să-și țină aliații aproape”, a mai spus Geoană.

nato
NATO/SURSA FOTO: Dreamstime

Niciun atac iminent din partea Rusiei

Întrebat despre posibilitatea ca Rusia să atace o țară membră NATO, Geoană a afirmat că nu observă un risc iminent la adresa securității.

Totuși, a subliniat că Rusia devine tot mai imprevizibilă.

El a explicat că cea mai bună abordare este să ne pregătim pentru un scenariu negativ, indicând că anticiparea și pregătirea pentru astfel de situații pot contribui la prevenirea lor.

Geoană a adăugat că, în concepția Rusiei, o NATO puternică reduce riscurile. O alianță solidă poate descuraja orice acțiune potențial agresivă.

„Nu vedem un risc iminent la adresa securității noastre, dar vedem o Rusie tot mai imprevizibilă. Cea mai bună soluție este s ne pregătim pentru un scenariu negativ. A te pregăti pentru un scenariu negativ înseamnă că acel scenariu nu se întâmplă. Asta înțelege Rusia. Cu cât NATO e mai puternic, cu atât riscurile sunt mai mici”, a spus el.

NATO apără orice membru atacat

În lumina remarcilor făcute de fostul președinte american Donald Trump, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a subliniat că NATO reprezintă o alianță cu obiective bine definite.

Prin urmare, conform prevederilor articolului 5 din Tratatul Nord-Atlantic, în situația în care un stat membru este atacat, Alianța are obligația de a reacționa.

„Alianţa Nord-Atlantică este o alianţă politico-militară care are menirea ei şi obiectivele foarte clar stabilite. Atunci când se intră în declaraţii de campanie există această varietate de opinii şi mesaje.

Nu face bine NATO să ne gândim că cineva poate să intervină împotriva unui stat, membru al Alianţei.

Aici apare acea prevedere din articolul 5 din tratat care prevede foarte clar că la orice stat membru care este atacat alianţa este obligată să răspundă”, a declarat Nicolae Ciucă, întrebat pe această temă la sediul PNL.