Statul Major al Apărării organizează, de marţi până joi, la Palatul Cercului Militar Naţional din Bucureşti, Conferinţa internaţională „Gândirea Militară Românească”, cu tema „Dinamica arhitecturii de securitate în zona extinsă a Mării Negre”, în contextul conflictului din Ucraina şi al noului Concept Strategic NATO, informează MApN.
România, un aliat NATO „foarte apreciat”
În total, la eveniment vor participa aproximativ 60 de specialişti cu expertiză recunoscută în domeniul securităţii din ţară şi din străinătate, reprezentanţi ai categoriilor de forţe, ai instituţiilor de învăţământ militar şi civil, colaboratori ai revistei, cercetători, specialişti şi experţi militari şi din alte instituţii aparţinând sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, cursanţi, masteranzi şi doctoranzi.
În cadrul evenimentului, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că România este un aliat NATO „foarte apreciat” şi are contribuţia sa la securitatea comună, inclusiv în acest moment de răscruce.
„Regiunea Mării Negre a fost punctul de interes, bastionul şi platforma de lansare a agresiunilor ruse care s-au acumulat până la războiul de azi. Comportamentul iresponsabil şi ostil al Rusiei în regiunea extinsă a Mării Negre afectează profund securitatea Alianţei”, a punctat secretarul general adjunct al NATO.
De asemenea, secretarul general adjunct al NATO a mulţumit României că „a făcut posibile condiţiile pentru exporturile de produse din Ucraina prin porturile şi prin traversarea teritoriului său”.
NATO nu a fost niciodată mai puternică
La același eveniment, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, David Muniz, a afirmat că NATO nu a fost niciodată mai puternică dacât în această perioadă.
„Putin şi lumea văd acum că NATO nu a fost niciodată mai puternică. NATO nu se va pleca. În niciun caz. Iar ţările care iubesc pacea vor continua să îi susţină şi să îi ajute pe prietenii noştri ucraineni. Trăim vremuri întunecate. Dar, în eforturile noastre de a restabili ordinea internaţională în regiune, ce ne ajută este faptul că facem asta împreună”, a spus diplomatul.
El a felicitat Guvernul român, subliniind că „sunteţi într-un loc critic, într-un spaţiu critic, iar ajutorul dumneavoastră este esenţial şi trebuie să fiţi foarte mândri de ce aţi reuşit”.
„Astăzi ni se aminteşte constant că nu mai este pace în regiune şi ni se aminteşte de ce NATO este necesară”, a mai transmis el.