Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a subliniat importanța sprijinului internațional pentru Ucraina în contextul actual. El a afirmat că o Ucraină independentă și suverană este benefică pentru Europa și întreaga lume.
Ucraina are nevoie de sisteme avansate de apărare antirachetă
Geoană a discutat despre acest aspect într-un interviu, unde a evidențiat nevoia acută a Ucrainei pentru sisteme avansate de apărare antirachetă.
În discursul său, Geoană a insistat că victoria Ucrainei în conflictul său cu Rusia este vitală pentru securitatea globală și a apărat ideea că sprijinirea Ucrainei este singura opțiune rațională și strategică la momentul actual.
„Izbânda Ucrainei, rezistența Ucrainei, o Ucraină independentă, suverană, ancorată în Occident este un lucru bun pentru toți europenii și este un lucru bun pentru întreaga planetă (…) Cred că a sprijini Ucraina este singurul lucru rațional și strategic corect pe care-l avem de făcut în acest moment”, a declarat, joi, Mircea Geoană, la Europa FM.
România nu devine o țintă pentru Rusia, spune Mircea Geoană
Discuțiile despre posibilitatea ca România să trimită sisteme de apărare antirachetă Patriot în Ucraina au fost, de asemenea, un subiect abordat. Geoană a clarificat că fiecare țară membră NATO are dreptul de a decide independent despre oferirea de ajutor militar.
El a subliniat că astfel de decizii nu ar face din România o țintă suplimentară pentru Rusia.
„Ce se întâmplă la București este o decizie pur internă. Nu intervenim noi de la NATO să înclinăm balanța într-o formă sau în cealaltă.
Sunt absolut convins că, pe lângă climatul preelectoral sau electoral evident, va exista o discuție rațională cu liderii militari români, cu liderii politici români și decizia va fi luată în consecință”, a explicat el.
De asemenea, Geoană a menționat că a discutat cu producătorul sistemelor Patriot pentru a identifica baterii disponibile care pot fi trimise în Ucraina, subliniind necesitatea ca aceste echipamente moderne să ajungă la forțele ucrainene.
Retorica Moscovei, o tactică de influențare a opiniei publice
În contextul în care unele voci din România exprimă îngrijorări privind posibile represalii din partea Rusiei, secretarul general adjunct al NATO a insistat că orice comunicare agresivă din partea Rusiei este o tactică de influențare a opiniei publice și nu ar trebui să influențeze deciziile statelor NATO.
Secretarul general adjunct al NATO consideră că „nu are nicio legătură trimiterea de susținere suplimentară pentru Ucraina din America, din Franța, Germania sau România cu retorica de la de la Moscova”.
Decizia de a susține sau a nu Ucraina cu sisteme Patriot este legată de faptul dacă un stat aliat consideră că dislocarea unui astfel de echipament creează o vulnerabilitate pentru protecția spațiului propriu național, a mai spus Mircea Geoană.
„Nu. Rusia folosește comunicarea agresivă ca o pârghie de influențare a opiniei publice din țările NATO”, a conchis Geoană.