Mircea Geoană este profund nemulţumit de modul în care se efectuează procesul de vot în România anului 2024. Am rămas fix la coada Europei din acest punct de vedere consideră el. Numărul doi din NATO a avut un mesaj important pentru studenţii din România. Cum trebuie să trateze ei lumea politică şi pe politicieni?
Sistemul de vot din România e cel mai primitiv din Europa, spune Mircea Geoană
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, este nemulţumit de sistemul de vot din România.
Cel despre care multe voci afirmă că ar putea candida la alegerile prezidenţiale din acest an spune că în nicio ţară din Europa nu există un sistem atât de învechit şi lipsit de transparenţă ca la noi.
Declaraţiile numărului doi din NATO au fost făcute sâmbătă, 18 mai, la Congresul Studenţilor din România, care a avut loc la Palatul Parlamentului.
El i-a îndemnat pe tineri să pună presiune pe decidenţii politici. Nu este suficient ca ei să se implice în „viaţa cetăţii” doar prin mersul la vot.
„Implicarea în viaţa cetăţii, schimbarea în bine a destinului naţiunii noastre nu se face doar prin participarea la vot. Se face prin implicare şi presiune pusă permanent pe decidentul politic. Pentru că, dacă l-ai votat pe X sau pe Y sau pe Z, indiferent de preferinţa ta politică, în clipa în care tu ai pus ştampila…
Apropo, sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa. Nu există ţară în Europa în care să ai buletine de vot care să nu fie înseriate, să nu ştii cine le-a tipărit şi automat, de multe ori să nu ştii cine le numără”, a declarat Mircea Geoană la Congresul Studenţilor din România.
De ce nu se insistă mai mult pe votul prin corespondenţă şi pe cel electronic?
Geoană spune că ţara noastră nu vrea sau nu poate să democratizeze votul. Votul prin corespondenţă şi votul electronic ar trebui să devină ceva banal. Nu se poate invoca protecţia datelor, pentru că România are printre cei mai buni IT-işti din lume, iar problemele ar putea fi uşor rezolvate.
România „nu vrea sau nu poate – de obicei este o combinaţie dintre cele două – nici nu vrea şi nici nu poate să democratizeze în profunzime votul. (…)
Vot prin corespondenţă, vot electronic… ce e asta? Nu ştiu să protejez datele? Hai să fim serioşi, avem IT-işti printre cei mai buni din lume”, a mai afirmat Mircea Geoană.
Din nou, secretarul general adjunct al NATO i-a îndemnat pe studenţi să îi tragă la răspundere pe aleşi, să îi întrebe ce se întâmplă cu banii şi să facă petiţii la adresa acestora.
„Problema este că după ce ai ales pe cineva, obligaţia şi responsabilitatea ta nu se transferă pe umerii celui sau celei pe care l-ai votat. (…)
Trageţi-i la răspundere, întrebaţi-i unde se cheltuiesc banii, faceţi petiţii”, a mai afirmat Geoană.
Doar politicienii pot schimba lucrurile în profunzime în societate, consideră Geoană
De multe ori, tinerilor le este teamă să intre în politică. Mircea Geoană îi îndeamnă să o facă, pentru că numai prin intermediul politicii se pot schimba lucrurile în profunzime în societate.
El l-a dat drept exemplu pe Bill Gates, care, în ciuda averii şi a fundaţiilor sale, nu poate aduce o schimbare atât de mare cum o pot face politicienii.
„Spui că vrei să faci politică şi automat începe un fel de suspiciune anticipativă. (…) Altă profesiune în lume în care să faci schimbare nu e decât prin politică, nu există altceva. (…)
Nici Bill Gates, cu fundaţiile lui, nici cel mai mare preşedinte de companie internaţională sau naţională, nimeni nu poate să schimbe lucrurile în profunzime aşa cum o face un om sau o femeie politică responsabil”, a mai spus Mircea Geoană.