Mircea Geoană a explicat vineri, 17 noiembrie, că flancul estic al NATO va fi transformat, odată cu intrarea Suediei în organizație. Conform secretarului general adjunct, vom avea un flanc estic coerent şi continuu de la Marea Nordului la Marea Baltică, până la Marea Neagră şi Marea Mediterană.
Mircea Geoană a fost prezent la Iași, la dezbaterea „Securitate economică şi inovare pe flancul estic al NATO şi UE”. În cadrul evenimentului, acesta a subliniat că flancul estic al NATO va fi transformat, odată cu intrarea Suediei în organizație.
Mircea Geoană a dezbătut securitatea flancului estic al NATO
„Vorbim foarte mult, şi pe bună dreptate, despre flancul estic al NATO. Şi unde poate fi un loc mai bun de a vorbi despre acest dat strategic decât la Iaşi, marele oraş al României şi al Europei. Cu venirea foarte curând şi a Suediei în NATO, vom avea un flanc estic transformat, coerent şi continuu de la Marea Nordului la Marea Baltică, până la Marea Neagră şi Marea Mediterană”, a declarat Mircea Geoană.
De asemenea, acesta a explicat că noua realitate strategică va continua să aibă consecinţe importante în NATO. Este vorba despre schimbări „de securitate, dar şi de natură politică şi economică”.
„Transformările din Europa declanşate de războiul odios lansat de Rusia împotriva Ucrainei, dar şi a ordinii europene şi internaţionale, a normelor de drept şi a sistemului de predictibilitate locală şi globală nu trebuie privite în izolare. Schimbări seismice de natură geopolitică transformă în mod radical, în Europa şi în lume, nu doar competiţia strategică, pentru că da, aşa cum aţi văzut şi la San Francisco în 2015, competiţia între marile puteri s-a întors ca trăsătură dominantă a scenei internaţionale”, a mai spus Geoană.
Potrivit secretarului general adjunct al organizației, schimbările au loc atât la nivel românesc, cât și la nivel global. Modelele economice la nivel european se transformă, fiind afectată toată geoeconomia.
Ne aflăm într-unul din cele mai complexe momente din istoria umanităţii
Un astfel de exemplu este reprezentat de revoluţiile tehnologice în inteligenţă artificială generativă şi de frontieră, în robotică inteligentă, quantum computing. Alte domenii care trec prin schimbări sunt biotehnologia, biologia sintetică, augmentarea umană și „inovarea de noi materiale în afara tabelului lui Mendeleev”.
„Revoluţiile tehnologice în inteligenţă artificială generativă şi de frontieră, în robotică inteligentă, quantum computing, biotehnologia şi biologia sintetică, augmentarea umană, inovarea de noi materiale în afara tabelului lui Mendeleev, competiţia în spaţiu, nanotehnologie, revoluţia atât de necesară a tehnologiilor verzi, toate deja interacţionează compulsiv şi foarte complex cu securitatea, cu economia, cu societatea umană şi cu însăşi fiinţa umană”, a completat Mircea Geoană.
În acest context, oficialul a afirmat că ne aflăm într-unul din cele mai complicate, complexe şi transformative momente din istoria umanităţii. Oficialul a conchis prin a spune că naţiunile care anticipează schimbarea ies învingătoare.