Mircea Geoană spune care este domeniul în care România poate deveni campioană

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Mircea Geoană a fost prezent recent la conferința „Puterea Inovării - Reclădind Încrederea, Imaginăm Viitorul”. În cadrul evenimentului, acesta a prezentat atât oportunități, cât și dificultăți care vor afecta parcursul țării noastre în noua realitate politică și economică globală.

Așadar, Mircea Geoană a prezentat mai multe domenii în care România poate deveni campioană. Potrivit secretarului general-adjunct al NATO, este vorba despre:

  • dual-use tehnologies (n.red. bunuri, software și tehnologie care pot fi utilizate atât pentru aplicații civile, cât și militare);
  • securitate cibernetică;
  • independență energetică;
  • tranziție către un model energetic sustenabil.

Mircea Geoană a prezentat mai multe domenii în care România poate deveni campioană

De asemenea, secretarul general-adjunct al NATO a subliniat că „putem produce energie ieftină”. Mai mult, țara noastră ar avea și capacitatea de a crea „locuri de muncă bine plătite în economia verde”.

„România trebuie să-și propună să fie campioana dual-use tehnologies, a securității cibernetice, a securității și independenței energetice și a tranziției către un model energetic sustenabil și respectuos față de mediu și biodiversitate.

Putem produce energie ieftină și curată și să creem locuri de muncă bine plătite în economia verde. Economia circulară, digitalizarea economiei, nu doar a statului, dar și industriile creative vor trebui să-si găsească locul natural în noul model economic românesc.

Imensul potențial agricol si agro-industrial al țării trebuie și el valorificat și pregătit pentru mutațiile tehnologice și climatice. Statului îi revine un rol important în sprijinirea și asumarea riscurilor de asigurări și investiții pentru fermele mici și gospodăriile țărănești. Irigațiile și managementul apelor de ultimă generație trebuie introduse de urgență, folosind pe scară extinsă modelul israelian”, a explicat acesta.

Geoană spune că politicile și fondurile europene sunt elemente de sprijin

Acesta a susținut apoi că politicile și fondurile europene sunt elemente de sprijin, ci nu un substitut al unei viziuni economice și instituționale proprii. Astfel, PNRR ar trebui să devină un Plan Național, nu doar de Redresare, ci și de Transformare, a mai spus Geoană.

„Politicile și fondurile europene sunt elemente de sprijin și nu un substitut al unei viziuni economice și instituționale proprii. PNRR ar trebui să devină un Plan Național, nu doar de Redresare, ci și de Transformare. România trebuie să-și gândească o politică industrială 4.0, care să anticipeze și să îmbrățișeze revoluțiile industriale și tehnologice în plină desfășurare și să le integreze într-un tot armonios.

O economie competitivă merge mână în mână și se potențează reciproc cu un contract social generos. Investiția în Educație, Sănătate, Infrastructuri și Inovare nu sunt simple cheltuieli bugetare, ci catalizatorii și indicatorii succesului oricărei națiuni. Nu nivelul taxelor este cel care reflectă un anume contract social, ci importanța și calitatea acestor politici și servicii publice, reflectate ca norme și valori în societate.

Și restul actorilor din societate, precum Biserica și mediul civic au un rol important de jucat. Bisericile și ONG-urile din sfera socială trebuie constituite într-o adevărată rețea socială națională. Așa vom putea asigura creșterea generală a economiei, atacând simultan problemele de sărăcie, excluziune și abandon școlar, inclusiv în comunitatea rromă”, a mai spus Geoană.

Acest New Deal Românesc va trebui să cuprindă un plan strategic de recuperare

Totodată, secretarul general-adjunct al NATO a spus apoi că „acest New Deal Românesc” va trebui să cuprindă politici de natalitate ambițioase și un plan strategic de recuperare a unei părți cât mai mari din Diaspora românească și moldovenească cu dublă cetățenie.

„Acest New Deal Românesc va trebui să cuprindă politici de natalitate ambițioase și un plan strategic de recuperare a unei părți cât mai mari din Diaspora românească și moldovenească cu dublă cetățenie.

Și, selectiv, de forță de muncă din alte geografii. Experiența butoiului de pulbere pe care stau democrațiile occidentale datorită unei politici necontrolate de atragere de forță de muncă ieftină din Africa și Orientul Mijlociu și Îndepărtat trebuie să ne servească drept lecție despre cum să nu facem în politică noastră de imigrație”, a conchis Mircea Geoană.